18 / 06 / 2024


R. Moldova oferă indemnizații unice pentru tinerii specialiști din domeniul culturii

By redactia , in Actualitate Internațional , at 28/12/2023

Tinerii din Republica Moldova care, după absolvire, se vor angaja în instituții publice din domeniul culturii și în subdiviziuni structurale ale autorităților publice locale vor primi indemnizații din partea statului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectura a doua de Parlamentul de la Chișinău. 
Astfel, absolvenții instituțiilor de învățământ superior care se vor angaja conform repartizării Ministerului Culturii vor primi o indemnizație unică în valoare de 120 de mii de lei moldovenești. Pentru absolvenții instituțiilor profesional tehnic mărimea indemnizației va fi de 90 de mii de lei. Banii vor fi oferiți în trei tranșe egale, în primii trei ani de activitate.
Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Culturii cu scopul de a motiva tinerii să se angajeze în instituțiile de cultură din Republica Moldova, iar distribuirea prestatorilor de conținut cultural să fie uniformă din punct de vedere geografic.
Conform datelor statistice, în ultimii trei ani, din cei 913 absolvenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice de la profilul Arte doar 90 s-au angajat în domeniu. În același timp, niciunul din cei 265 de absolvenți ai celor cinci instituții de învățământ profesional tehnic cu profil de arte nu a fost plasat în câmpul muncii.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *