24 / 02 / 2024


R. Moldova, membră a Procesului Reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est

By redactia , in Actualitate Internațional , at 23/11/2023

Republica Moldova va adera la Procesul Reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), în calitate de membru cu drepturi depline.
Documentul, care dă start accederii la această inițiativă regională, a fost semnat miercuri, 22 noiembrie, în marja întâlnirii ministeriale a SEDM de la Ankara.
„Prin semnarea documentului de aderare la Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, Republica Moldova își confirmă angajamentul de a contribui la pacea și stabilitatea regională și internațională, precum și la menținerea unor relații de bună vecinătate și cooperare în domeniul apărării între statele din Europa de Sud-Est”, a declarat Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării de la Chișinău, în adresarea sa către statele participante la această reuniune.
Totodată, oficialul de la Chișinău a mulțumit tuturor miniștrilor apărării și guvernelor statelor membre SEDM „pentru încrederea acordată și pentru susținerea deciziei Republicii Moldova de aderare la această inițiativă importantă”. 
România a fost cea care a venit cu inițiativa și demersurile necesare pentru ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al SEDM.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale de la București, a subliniat în cadrul reuniunii de la Ankara că aderarea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline reprezintă un pas semnificativ pentru coeziunea regională și securitate.
„Mă bucur că eforturile noastre de a-i convinge pe toți membrii SEDM să voteze aderarea R. Moldova la acest format au avut succes”, a mai adăugat Angel Tîlvăr.
Menționăm că SEDM este o inițiativă regională ce contribuie la consolidarea relațiilor de colaborare politico-militară și menținerea stabilității și securității în Europa de Sud-Est prin: promovarea cooperări regionale și a relațiilor de bună vecinătate, precum și consolidarea capabilităților de apărare regională.
Republica Moldova a fost acceptată să participe la reuniunile Procesului SEDM în anul 2003, cu statut de observator și contribuitor credibil la menținerea stabilității și securității în lume,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *