26 / 02 / 2024


R. Moldova cere Rusiei reținerea oligarhului fugar Ilan Șor, care s-ar afla la Moscova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 08/02/2024

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”, a părăsit Israelul pe 1 februarie și se află acum la Moscova. Biroul Interpol din Republica Moldova a solicitat Rusiei arestarea lui. 

Șeful Interpol din R. Moldova, Viorel Țentiu, a anunțat, într-o emisiune TV, pe 7 februarie, că Șor a părăsit Israelul în dimineața zilei de 1 februarie, folosind un pașaport israelian, și că se află acum la Moscova, transmite Europa Liberă.
Țentiu a precizat pentru Europa Liberă că Interpol Moldova a întrebat autoritățile ruse dacă Ilan Șor se află pe teritoriul Rusiei, dar acestea au declarat că oligarhul fugar nu a intrat în Rusia din 2014.
Ulterior, după ce au apărut știri în presă și însuși Șor a confirmat că se află în Federația Rusă, R. Moldova a făcut o solicitare repetată către autoritățile ruse, cerând arestarea oligarhului.
Biroul Interpol din Republica Moldova știa că Șor a părăsit Israelul pe 1 februarie cu un avion privat. Israelul a refuzat să ofere informații despre numărul zborului și numărul de înregistrare a aeronavei și despre direcția de deplasare a acesteia.
Pe 7 februarie seara, postul rus de televiziune Russia Today a publicat pe Telegram mai multe secvențe video cu Ilan Șor discutând, la Moscova, cu președintele comitetului Dumei de Stat pentru CSI, Leonid Kalașnikov.
La acea întâlnire, Șor a spus că „unica salvare” pentru R. Moldova ar fi aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, o idee promovată de politicienii pro-ruși de la Chișinău afiliați lui Șor.

Vorbind despre referendumul pro-european care ar putea avea loc în R. Moldova în toamna acestui an, Șor a spus că el și susținătorii săi „vor câștiga”, iar forțele pro-europene „vor pierde”.„Eu cred că noi vom putea construi o Moldovă fericită și prosperă, în strânse legături de prietenie și rudenie cu Rusia”,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *