18 / 06 / 2024


R. Moldova, al treilea exportator mondial de prune proaspete

By redactia , in Actualitate Internațional , at 27/12/2023

Republica Moldova a atins în anul 2023 un nivel record în exportul de prune proaspete, stabilindu-se ca al treilea exportator la nivel mondial și lider incontestabil în Europa.
Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, în intervalul ianuarie-septembrie 2023, fermierii din Republica Moldova au exportat peste 47 de mii de tone de prune proaspete, generând venituri de peste 22,8 de milioane de dolari. Previziunile optimiste indică faptul că, până la încheierea sezonului agricol, volumul total al exporturilor de prune va atinge impresionanta cifră de 85 de mii de tone.
„Printre factorii cheie care au contribuit la acest succes se numără recoltele scăzute de prune în alte state și liberalizarea pieței Uniunii Europene pentru exportul de prune din Republica Moldova. Este remarcabil faptul că aproximativ 79% din totalul exporturilor de prune ale R. Moldova au fost direcționate către țările UE, restul de 17% fiind exportate în țările CSI. Această performanță reprezintă nu doar un triumf pentru agricultura R. Moldova, ci și o dovadă a relațiilor economice solide și în continuă creștere cu Uniunea Europeană”, a informat Delegația UE la Chișinău.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *