26 / 05 / 2024


”Puci de sorginte comunistă” la Strasbourg – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 25/11/2023

editorial de Călin Marchievici

Parlamentul European a adoptat un plan pentru anularea dreptului de veto al statelor membre UE în majoritatea domeniilor, precum și simplificarea procedurii de suspendarea a drepturilor statelor membre care violează ”valorile UE” (statul de drept, democrația, libertatea drepturile omului și egalitatea). Se adaugă modificări pentru o mai mare integrare europeană în domeniul sănătății, energiei, apărării și politicilor sociale și economice.

Totul face parte dintr-un amplu proiect de revizuire a tratatelor UE, în urma Conferinței pentru Viitorul Europei. Conferința pentru Viitorul Europei s-a încheiat aproape pe nevăzute, când războiul din Ucraina era în primele sale faze. A început în primăvara anului 2021 și s-a dorit un cadru de dialog cu cetățenii europeni. În România, momentul de vârf al acestui ”cadru” a fost vizita președintei CE, Ursula von der Leyen, în septembrie 2021, când s-a adresat cetățenilor României cu Klaus Iohannis de-a dreapta sa și cu premierul Florin Cîțu de-a stânga.

Din acest ”dialog cu cetățenii europeni” a rezultat un raport al Parlamentului European, votat, miercuri, cu  305 voturi pentru, 276 împotrivă şi 29 abţineri. Rezoluţia însoţitoare a fost adoptată cu 291 voturi pentru, 274 împotrivă şi 44 abţineri. Parlamentul European cere astfel statelor membre să convoace o convenție pentru revizuirea tratatelor.

Propunerile cele mai importate ale raportului vizează anularea dreptului de veto național în mai multe domenii (65 în total) și trecerea la votul cu majoritate calificată și reducerea numărului de comisari europeni de la unul egal cu numărul statelor membre, la doar 15. Raportul, care spune că urmărește o mai mare implicare a cetățenilor în procesul decizional, propune ca nu toate statele să aibă comisari, asta în timp ce competențele comisarilor se vor extinde. Apoi, raportul cere extinderea competențelor comunitare în următoarele domenii: energie, afaceri externe, securitate și apărare, politica privind frontierele externe infrastructura transfrontalieră. Cu alte cuvinte, se cere renunțarea la prerogativele naționale în domeniile în care nu se făcuse transfer de suveranitate către Bruxelles.

Propunerea a fost prezentata de așa-numitull ”Grup Verhofstadt”, un grup de parlamentari condus de federalistul belgian Guy Verhofstadt, care își propune amendarea tratatelor europene pentru o mai mare centralizare a puterii la Bruxelles, prin transfer de suveranitate. Totul, așa cum spune comunicatul de presă al PE, pentru a ”întări capacitatea Uniunii de a acționa, iar opiniile cetățenilor vor conta în mai mare măsură în procesul decizional”, ”într-un context caracterizat de provocări fără precedent și crize multiple”.

Verhofstadt ne ajută cu traducerea limbii de lemn. El arată că dreptul de veto al statelor a fost folosit de liderii nemulțumiți de traiectoria UE pentru a ”șantaja”. Este un atac la adresa premierului Ungariei, care, cel mai recent,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *