19 / 06 / 2021


Proteste împotriva măsurilor restrictive în Europa

Proteste față de restricții în capitalele din Europa. Mai multe sute de persoane au protestat sâmbătă la Stockholm împotriva restricţiilor…

De redactia , in Internațional , at 08/03/2021

Proteste față de restricții în capitalele din Europa.

Mai multe sute de persoane au protestat sâmbătă la Stockholm împotriva restricţiilor introduse împotriva pandemiei de coronavirus în Suedia, încâlcând o interdicţie privind adunările publice, relatează DPA.

Demonstraţia nu a fost autorizată. La scurt timp după ce protestatarii s-au adunat într-una din principalele pieţe din capitala Suediei, forţele de ordine le-au cerut să se disperseze.
Poliţia a transmis prin portavoci că, în timpul pandemiei, nu pot avea loc adunări publice mai mari de opt persoane.
Protestul a fost pregătit pe reţelele de socializare de un grup numit Suedia Liberă, ai cărui susţinători sunt critici şi sceptici în privinţa restricţiilor şi informaţiilor autorităţilor.
“Atât de multe persoane din Suedia s-au săturat de aceste restricţii, care sunt nefondate, şi vor să ia o poziţie”, a spus unul dintre organizatori, Filip Sjostrom, pentru cotidianul Expressen de la Stockholm.
După un timp, mulţimea a părăsit piaţa Medborgarplatsen din cartierul Sodermalm şi a mărşăluit spre parcul central Kungstradgarden în spatele unui banner mare pe care era scris ‘Pentru libertate şi adevăr’.
Unii protestatari au avut pancarte cu texte care criticau vaccinările.
În Kungstradgarden, poliţia a reluat apelurile ca mulţimea să se disperseze, potrivit Agerpres.
Treptat, adunarea s-a dispersat, conform imaginilor transmise de televiziuni.
Până vineri, aproximativ 7% din populaţia adultă din Suedia a primit prima doză de vaccin, a anunţat Autoritatea Sanitară Publică.
În Suedia, ţară cu 10,3 milioane de locuitori, s-au înregistrat 684.000 de cazuri de infectare şi 13.003 de decese legate de coronavirus.
Proteste și la Viena
Câteva sute de persoane s-au adunat sâmbătă la prânz la și Viena pentru a demonstra împotriva măsurilor introduse pentru a opri răspândirea coronavirusului, numeroşi protestatari venind cu autocare din afara capitalei, relatează media locale, preluate de DPA.
Unii protestatari au purtat diverse pancarte, iar pe unele era scris un mesaj prin care se cerea demisia cancelarului Sebastian Kurz, conform agenţiei austriece de presă APA.
Poliţia a verificat dacă participanţii la protest respectau regulile de protecţie sanitară, cum ar fi distanţarea socială şi purtarea măştii.
Aproximativ 200 de contra-demonstranţi s-au adunat pentru un marş pe bicicletă.
Formaţiunea de opoziţie de extremă-dreapta FPO şi alte voci au făcut apel la o demonstraţie pentru a doua parte a zilei de sâmbătă, sub sloganul ‘Democraţie, drepturi fundamentale şi libertate’.
La eveniment sunt aşteptate circa 3.000 de persoane, iar fostul ministru de interne Herbert Kickl ar urma să ţină un discurs.

Comments comments

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: