05 / 07 / 2022


Promo-LEX: Sute de incidente la parlamentarele din Republica Moldova

Cazuri de transportare organizată a alegătorilor, tentative sau chiar situații de corupere a alegătorilor, agitație electorală sau PR negru și…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 11/07/2021

Cazuri de transportare organizată a alegătorilor, tentative sau chiar situații de corupere a alegătorilor, agitație electorală sau PR negru și multe alte încălcări au fost raportate de observatorii Asociației Promo-LEX la alegerile parlamentare din Republica Moldova. 
Astfel, Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a constat că din totalul de 340 de semnalări raportate de către observatorii Promo-LEX până la 14:00, de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate 266, dintre acestea 211 de incidente au fost prezentate presei.
Respectiv în trei cazuri a fost restricționat accesul pentru observatori sau a fost obstrucționat procesul de observare liberă în secția de votare. Este vorba de două cazuri care au avut loc la o secție de vot din Istanbul, Turcia și unul la Cocieri, regiunea transnistreană. La Cocieri, șoferul unui autobus care transporta alegători la secțiile de votare a agresat verbal observatorul Promo-LEX, care a urmărit mijlocul de transport.
De asemenea, au existat zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri de la secția de votare.
De exemplu la o secție de votare din sectorul Buiucani al mun. Chișinău. Observatorul, aflându-se lângă secția de vot, a fost martorul unei discuții telefonice în care o persoană explica interlocutorului său că merge să voteze dat fiind faptul că un candidat oferă 75 euro pentru un vot.
În jurul orei 9.30-9.45, lângă secția nr. 37/30, din regiunea transnistreană, au fost observate circa șase unități de transport, iar pasagerii vorbeau că sunt din partea unui concurent și li s-a promis achitarea a 400-500 de lei.
Totodată, în regiunea transnistreană, la postul vamal din Doroțcaia, la ora 9.30. un bătrân s-a apropiat de observatorul Promo-LEX și a întrebat: „îmi plătiți ceva că am fost la votare?”.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: