18 / 06 / 2021


Promisiunea primarului de Cernăuți legată de școlile românești din oraș

Școlile românești din Cernăuți nu vor fi închise, iar proiectele de promovare a culturii și tradițiilor românești vor fi susținute…

De redactia , in Magazin , at 23/02/2021

Școlile românești din Cernăuți nu vor fi închise, iar proiectele de promovare a culturii și tradițiilor românești vor fi susținute deopotrivă cu cele ale tuturor etniilor existente în nordul Bucovinei. Promisiuni în acest sens au fost făcute de Roman Kliciuk, care a fost ales primar al acestui oraș în toamna anului trecut, iar unul dintre obiectivele sale este dezvoltarea relațiilor de colaborare cu România şi Republica Moldova, transmite TVR Moldova. 
Departamentul Financiar al orașului Cernăuți a solicitat anul trecut, închiderea mai multor clase din cele 4 şcoli româneşti din cauza numărul mic de elevi. Însă noul primar promite că asta nu se va întâmpla.
„Înţeleg că poate avea loc un proces de reorganizare într-un mod raţional, dar avem obligaţia să le oferim copiilor din alte grupuri etnice dreptul de a învăţa în limba maternă. În afară de şcoli româneşti avem şi o şcoală evreiască. Cu siguranţă, vom păstra aceste instituţii de învăţământ, vom păstra şi clasele”, a spus Roman Kliciuk, primarul oraşului Cernăuţi.
Edilul mai promite să susţină financiar proiectele culturale iniţiate de etnicii români din Cernăuţi. El crede că Bucovina este atractivă pentru turişti, inclusiv, datorită îmbinării tradiţiilor minorităţilor culturale.
„Au fost mai multe proiecte între care „Malanka Fest”, în cadrul căruia a fost prezentată „malanca” de altă dată din satele româneşti sau ucrainene. Anume această diversitate a făcut ca festivalul să fie unul dintre cele mai interesante evenimente din Ucraina. Sper foarte mult că se va încheia carantina şi anul viitor vom organiza astfel de acţiuni, la care vor fi prezentate tradiţiile noastre comune, care există de secole şi se transmit de la o generaţie la alta aici, în Bucovina”, a mai adăugat Roman Kliciuk.
În oraşul Cernăuţi locuiesc peste 20 de mii de etnici români. Primarul spune că are şi un alt obiectiv important – să aducă în Cernăuţi investitori din România şi Republica Moldova.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: