Profesorii vor să desființeze sindicatele actuale şi să înfiinţeze altele noi, care chiar să le reprezinte interesele – 60m.ro
Protestele fără precedent ale profesorilor, din vara anului trecut, au smuls o serie de promisiuni din partea Guvernului. Când să fie puse în aplicare, creșterile salariale promise s-au redus la jumătate.
„La început de an, profesorii ar fi trebuit să aibă un salariu de pornire echivalent cu cel mediu pe economie, astfel încât un debutant ar fi trebuit să încaseze circa 4.700 de lei net, pe lună. Guvernul a anunțat, însă, o creștere cu 20 de procente a salariilor personalului didactic și foarte puțin pentru personalul auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ. Greva suspendată după negocierile de anul trecut ar putea fi reluată. Profesorii au și o variantă de rezervă: ruperea marilor confederații sindicale și constituirea unora noi, care să le reprezinte interesele, fără compromisuri.
După ce Guvernul a prezentat creșterile salariale ale angajaților din învățământ, sindicaliștii au început să facă haz de necaz, lansând o serie de glume pe seama discrepanței dintre ceea ce li s-a promis și ce s-a realizat. „Guvernul publică brutul, nu netul, ca să nu-i facă de râs pe profesori” – este unul dintre noile bancuri.
Ordonanța de urgență care a fost aprobată de Guvern joia trecută, privind unele măsuri cu salarizarea personalului din învăţământ şi din alte sectoare bugetare, ar fi trebuit să ducă la creșterea salariului net al unui debutant din sistemul de învățământ la suma stabilită în vara anului trecut, în urma negocierilor cu sindicatele, adică valoarea salariului mediu pe economie, însă Executivul spune acum că trebuie să mai aștepte până la repoziționarea în grila de salarizare.
Un profesor debutant, cu până la un an vechime, va avea un salariu brut de 6.080 lei (3.557 de lei net) în ianuarie 2024 și 6.446 lei (3.770 de lei net) din iunie 2024, conform ordonanței de urgență pentru mărirea salariilor profesorilor, adoptată de Guvern în ultima săptămână a anului trecut, pe 28 decembrie 2023.
În momentul suspendării grevei generale din învățământ, negocierile erau pentru majorarea salariilor profesorilor și ale personalului nedidactic cu peste 40% și creșterile se calculau pe valoarea netă. Acum s-a ajuns la o creștere de numai 20% pentru profesori și mai puțin pentru personalul nedidactic, dar calculele sunt făcute pe salariul brut.
Creșterea aprobată săptămâna trecută, prin OUG, este de 20% pe salariul brut pentru cadrele didactice din sistemul preuniversitar, dar este de numai 15,55% pentru personalul nedidactic auxiliar și de numai 15% pentru personalul administrativ.
Astfel, calculele arată o creştere salarială brută medie totală în 2024 de aproape 20%, din care va fi o creştere brută medie de aproape 13% în ianuarie. Salariile directorilor cresc cu peste 36%, iar în mediul universitar, creşterile sunt între 15% şi 21% – cea mai mare creştere fiind pentru lectori,
Comentarii