31 / 07 / 2021


Primul avion cu români deportați din Marea Britanie după Brexit va sosi în România săptămâna viitoare

60 de cetățeni români și polonezi vor fi deportați din Marea Britanie, după Brexit, în ciuda situației epidemiologice critice din…

De redactia , in Internațional , at 08/01/2021

60 de cetățeni români și polonezi vor fi deportați din Marea Britanie, după Brexit, în ciuda situației epidemiologice critice din statul insular.

Vocile critice susțin că această măsură arată dispreț pentru cei deportați, cât și pentru cetățenii din țările în care vor ajunge.

Ministerul de Interne din Marea a decis să continue deportările, în ciuda noului lockdown și a crizei sanitare, iar voci citice susțin că această măsură arată „dispreț” atât pentru cei deportați, cât și pentru cetățenii din țările în care vor ajunge, scrie The Independent.
Premierul britanic Boris Johnson a anunțat luni noi măsuri mai stricte pentru limitarea răspândirii coronavirusului, într-un efort de a încetini răspândirea noii variante mai contagioase a virusului.
Însă, în ciuda restricțiilor, Marea Britanie va trimite în plin lockdown două avioane cu câte 30 de cetățeni români și polonezi în România și Polonia.
Zborul spre țara noastră ar urma să ajungă săptămâna viitoare, miercuri, iar avionul spre Polonia ar trebui să sosească joi.
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne a declarat: „Ne menținem angajamentul de a elimina infractorii străini și pe cei care încalcă legile noastre de imigrare și vom continua să desfășurăm operațiunile cu măsurile adecvate”.
Însă, în această perioadă, Polonia a suspendat toate zborurile din Marea Britanie și nu este, deocamdată, clar dacă guvernul polonez va permite aterizarea aeronavei.
Autoritățile britanice au dat asigurări că s-au luat toate măsurile de precauție pentru ca zborurile să se desfășoare în condiții sigure, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Înainte de îmbarcare, cetățenii vor fi testați pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă acestea sunt solicitate de țara de destinație.
Decizia Ministerului britanic de Interne a fost luată în pofida unui avertisment al ONU, potrivit căruia deportările ar putea „intensifica răspândirea virusului, punând în pericol sănătatea publică”, atât în comunitățile gazdă, cât și în cele de origine, precum și să pună „o presiune suplimentară” asupra țărilor care trebui să-și primească cetățenii.
ONU a avertizat că cetățenii deportați s-ar putea confrunta cu „dificultăți financiare extreme” și ar putea devein potențiale victime ale traficului de persoane la întoarcerea în țara lor de origine, din cauza nivelului deja ridicat de șomaj, ca urmare a pandemiei.
Pierre Makhlouf, director adjunct al Bail for Immigration Detinees, o agenție care se ocupă de imigranții ilegali, a declarat că este „pur și simplu uluitor” faptul că Ministerul de Interne a forțat deportările în timpul lockdown-ului.
„Acest lucru arată dispreț față de viața nu doar a celor care se confruntă cu deportarea, ci a întregului Regat și a țărilor de destinație”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne a declarat: „Ne menținem angajamentul de a elimina infractorii străini și pe cei care încalcă legile noastre de imigrare și vom continua să desfășurăm operațiunile cu măsurile adecvate”.

Comments comments

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: