22 / 01 / 2022


Primul atentat cu bombă din istoria României. Cum au aruncat comuniștii Senatul în aer | .News

Atentatul de la Senat, relatat în presa vremii Trăim într-o epocă în care au devenit obișnuință știrile despre explozii ucigătoare…

De redactia , in Actualitate , at 08/12/2020

Atentatul de la Senat, relatat în presa vremii
Trăim într-o epocă în care au devenit obișnuință știrile despre explozii ucigătoare în locuri publice, declanșate de mâini criminale, deseori sinucigașe, soldate cu numeroase victime inocente. Până acum, noi românii am fost feriți de asemenea experiențe. Însă despre începutul atentatelor politice în România se cunoaște foarte puțin. Și trecem pe lângă ziua de 8 decembrie, cel mai adesea fără a ne aminti semnificației ei terifiantă.
Pe 8 decembrie 1920, România era zguduită de o știre care avea să crispeze opinia publică. Un eveniment care nu avea precedent în societatea românească de până atunci: un atentat terorist având ca obiectiv chiar Senatul României, locul unde se luau unele dintre cele mai importante decizii pentru bunul mers al țării.
A fost primul atentat terorist de după formarea României Mari şi primul săvârşit cu o bombă pe teritoriul românesc.
România Mare și agentura sovietică
Regatul României devenise de-acum România Mare. Congresul de Pace de la Paris din 1919 consfințise unirea cu Patria-Mamă a Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului. Țara își dublase practic teritoriul și avea o populație aproape de trei ori mai mare. În 1920, Regele Ferdinand și Regina Maria se încoronaseră la Alba Iulia ca monarhi ai acestui stat reîntregit, ideal de veacuri al conștiinței naționale românești.
Românii trăiau încă euforia acestor mari realizări. Dar nori negri amenințau dinspre Răsărit. În Rusia, revoluția bolșevică adusese la putere pe comuniști, care într-o grabă diabolică rășluiau de pe fața pământului toate fundamentele societății tradiționale ruse, exterminând elitele. Credincios principiilor marxiste, Lenin considera că nu este suficientă existența unui prim stat comunist. În accepția lui, Uniunea Sovietică avea îndatorirea “exportului de revoluție bolșevică” în toate celelalte țări europene. Așa se explică șirul neîntrerupt de acțiuni destabilizatoare organizate de agenții Internaționalei a III-a în special în țările învecinate URSS.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: