22 / 06 / 2021


Primarul de Cetatea Albă, mesaj către MS Regele Mihai I, „Regele Desrobitor” ~ InfoPrut

Un document inedit a fost scos la lumină de pagina „Monumentele Basarabiei Furate”. Este vorba despre o felicitare din 1…

De redactia , in Magazin , at 22/02/2021

Un document inedit a fost scos la lumină de pagina „Monumentele Basarabiei Furate”. Este vorba despre o felicitare din 1 ianuarie 1942, în care primarul orașului Cetatea Albă îl felicita pe Majestatea Sa Regele Mihai I cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

„În pragul anului Nou, populația orașului Cetatea Albă, cu profundă recunoștință și cu nețărmuit devotament, își îndreaptă gândul spre Regele său Dezrobitor dorindu-Vă Majestate o lungă și strălucită domnie. Să trăiți Majestate! Să trăiască Majestatea Sa Regina Mamă!”, se arată în scrisoare.

În 1918, Republica Democratică Moldovenească unindu-se cu România, orașul Cetatea Albă trece în componența Regatului României. În 1940, orașul este ocupat de Uniunea Sovietică, fiind atribuit RSS Ucrainene; între 7 august și 1 decembrie orașul primește noul nume de „Belgorod-Dniestrovski” și devine reședința regiunii Ismail. Românii din oraș sunt deportați în Kazahstan.
În 1941, după intrarea României în Al doilea Război Mondial, orașul redevine românesc. Evreii din oraș sunt deportați în regiunea tansnistriană. În 1944 orașul trece din nou în componența Uniunii Sovietice. Clericii, și o parte din credincioșii ortodocși din oraș sunt deportați în Siberia.
În 1991, ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice, orașul devine parte a Ucrainei independente.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: