15 / 08 / 2022


Primăria Oradea este pe cale să majoreze impozitele pe proprietate cu peste 25%. Cât ai putea datora pentru casă și mașină

Orădenii ar face bine să îşi pună bani deoparte. Primăria vrea să majoreze impozitele pe proprietate cu peste 25%. Pe…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 04/08/2022

Orădenii ar face bine să îşi pună bani deoparte. Primăria vrea să majoreze impozitele pe proprietate cu peste 25%.

Pe grila notarilor publici

Conducerea municipalităţii a publicat marţi pe portalul propriu, la rubrica Dezbateri publice, proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind taxele şi impozitele locale aferente anului 2023.

Potrivit documentului, obligaţiile fiscale ale orădenilor vor creşte cu peste 5,1%, procent reprezentând rata inflaţiei aferentă anului 2021 aplicabilă, conform Codului Fiscal, din 2023.

În plus, modificările impuse de OG 16 din 2022 care completează Legea 227 din 2015 privind Codul Fiscal prevăd printre altele: că stabilirea valorii impozabile a clădirilor se va face pe baza grilei utilizate de Camera Notarilor, că valoarea impozabilă a terenurilor de sub construcţii se adaugă valorii clădirii, precum şi eliminarea clădirilor mixte şi a limitei de majorare a impozitelor.

Aceste modificări ale modului de calcul vor afecta în mod direct sumele datorate de orădeni. „Nu avem încă sumele exacte, dar prin modificarea modului de calcul sumele datorate aferente impozitului pe proprietate ar putea creşte cu circa 20%”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

… impozite cu un sfert mai mari!

Cap la cap, impozitele datorate de orădeni pentru proprietăţile deţinute vor creşte astfel cu un sfert față de nivelul de anul acesta (5% rata inflației, 20% după noul mod de calcul) doar prin aplicarea unor normative impuse de la nivel naţional, fără să mai fie nevoie de nicio iniţiativă locală.

Astfel, impozitul aferent unei garsoniere se va majora cu 30 lei, de la 120 la 150 lei, iar cel datorat pentru un apartament cu două camere, de 66 metri pătraţi, va creşte cu 56 lei de la 224 lei la 280 lei.

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: