22 / 06 / 2024


Președintele Ucrainei: Începerea negocierilor de aderare la UE – o victorie pentru întreaga Europă

By redactia , in Actualitate Internațional , at 17/12/2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi ca pe o „victorie pentru Ucraina” și „întreaga Europă” decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Kievul, în prima zi a summitului Consiliului European.
„Este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră și întărește”, a postat el pe X (fostă Twitter), transmite Agerpres.
Volodimir Zelenski a felicitat „fiecare ucrainean” precum și Republica Moldova, cu care au fost declanșate de asemenea negocieri de aderare la UE.
„Istoria e scrisă de cei care nu renunță la lupta pentru libertate”, a adăugat el.
Comisia Europeană a recomandat în noiembrie deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, precum și cu Republica Moldova, două state care au obținut statutul de stat candidat în iunie 2022, la câteva luni de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei.
Clasa politică ucraineană și-a exprimat și ea satisfacția pentru începerea negocierilor de aderare, șeful diplomației Dmitro Kuleba evocând „o zi istorică”. „O emoție domină: toate acestea nu au fost în zadar”, a adăugat el.
Premierul ucrainean Denis Șmîgal a văzut în decizia UE o „recunoaștere a reformelor” angajate în ultimii ani, avertizând totuși că drumul până la aderare va fi „dificil”.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *