15 / 06 / 2024


Președintele Republicii Moldova: „Noi nu luăm lecții de democrație de la Kremlin”

By redactia , in Actualitate Internațional , at 02/11/2023

Chișinăul nu ia lecții de democrație de la Kremlin. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în contextul în care Rusia a criticat dur decizia autorităților de la Chișinău de a bloca mai multe site-uri și televiziuni, controlate de Moscova.  
Șefa statului a menționat că acuzațiile Kremlinului privind „cenzura și atacuri grotești la adresa libertății de exprimare” sunt de „râsul găinilor”. 
„Este de râsul găinilor, pentru că Rusia, care a alungat sau a închis toată presa liberă, vine să ne dea lecții de democrație. Pe noi ne interesează opiniile comunității internaționale și ale cetățenilor noștri și, dacă vedeți, în clasamentele internaționale Republica Moldova stă mult mai bine decât Rusia și chiar unele state din UE când vine vorba de libertatea presei. Noi ținem la liberarea de exprimare. Toți cetățenii din Republica Moldova pot să audă cum de dimineață până seara cineva critică guvernarea, ceea ce nu veți auzi în Federația Rusă. Noi nu luăm lecții de democrație de la Kremlin”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
Menționăm că, la recomandarea Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a suspendat la începutul acestei săptămâni licența de emisie a șase posturi de televiziune din Republica Moldova pe perioada stării de urgență.
Este vorba de posturile Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3, care și-ar realiza activitatea cu „multiple încălcări ale legislației” și ar reprezenta „un pericol la adresa securității informaționale”.
Tot atunci, SIS a solicitat și blocarea a 31 de portaluri web, inclusiv 21 gestionate direct de Rusia, pentru că „alterează spațiul informațional al Republicii Moldova”.
La scurt timp, Ambasada Rusiei a calificat decizia autorităților de la Chișinău ca fiind un „atac asupra libertății de exprimare” și o „încălcare a dreptului la pluralism de opinie al populației vorbitoare de rusă din (R.) Moldova”.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *