24 / 02 / 2024


Presa austriacă: Austria îşi menţine veto-ul la Schengen. Bulgaria şi România s-au bucurat prematur – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 29/12/2023

Bucuria din România şi Bulgaria în legătură cu Schengen a fost aparent prematură. Contrar afirmaţiilor făcute joi de guvernele de la Bucureşti şi Sofia, guvernul federal austriac îşi menţine refuzul faţă de aderarea celor două ţări la zona Schengen, care permite călătoriile fără controale la frontieră. Negocierile sunt încă în curs de desfăşurare, a precizat joi după-amiază Ministerul de Interne de la Viena, ca răspuns la o solicitare a publicaţiei „Die Presse”. 

România şi Bulgaria au anunţat un progres în negocierile cu Viena prin care urmăresc să o determine să-şi ridice veto-ul la care a recurs până acum pentru a se împotrivi unei extinderi a spaţiului Schengen. Ministerul de Interne de la Viena, însă, nu vrea să aibă nimic de-a face cu acest lucru, scrie Die Presse.

Şi Der Standard scrie că Ministerul de Interne de la Viena s-a limitat să precizeze joi că negocierile continuă în prezent.

Potrivit reprezentanţilor guvernamentali din România şi Bulgaria, s-a ajuns la un „acord politic” cu Austria privind extinderea Schengen. Conform acordului, Bulgaria şi România vor aplica acquis-ul Schengen la frontierele lor aeriene şi maritime începând cu martie 2024, a anunţat Ministerul român de Interne. Premierul Marcel Ciolacu a spus că se bucură că cetăţenii români se vor putea „bucura de avantajele spaţiului Schengen în transportul aerian şi maritim începând cu martie 2024”. De asemenea, el s-a arătat convins că Bucureştiul şi Viena vor finaliza negocierile privind eliminarea controalelor la frontierele terestre în cursul anului viitor. Potrivit Ministerului român de Interne, decizia de principiu a fost deja luată la 23 decembrie şi discutată ulterior la nivelul UE. În comunicatul său de presă, Ministerul de Interne de la Bucureşti a mulţumit atât Comisiei Europene şi Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, cât şi Ministerelor de Interne de la Viena şi Sofia pentru „discuţiile constructive” care au făcut posibil acest acord, rezumă Die Presse.

Ministerul austriac de Interne a subliniat însă joi că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea la Schengen cu frontierele terestre şi, prin urmare, nu există niciun termen limită, scrie Der Standard.

În ceea ce priveşte intrarea în Schengen cu frontierele aeriene, Austria pune condiţii – o sporire a misiunii Frontex în Bulgaria şi bani de la Comisia Europeană pentru o protecţie solidă a frontierelor externe. Ministerul de Interne de la Viena a declarat pentru agenţia austriacă de presă APA că solicită, de asemenea, intensificarea controalelor la frontierele terestre şi vrea ca România şi Bulgaria să preia solicitanţii de azil, în special pe cei din Afganistan şi Siria.

Presa austriacă a consemnat şi declaraţiile premierului bulgar Nikolai Denkov. Acesta a declarat joi că Austria s-a angajat să continue negocierile privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *