16 / 01 / 2022


Premierul de la Chișinău, despre acțiunile întreprinse în contextul situației de pe piața gazelor

Situația pe piața gazelor și criza pandemică sunt problemele prioritare ale Guvernului Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în această…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 13/01/2022

Situația pe piața gazelor și criza pandemică sunt problemele prioritare ale Guvernului Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în această seară de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău. 
Astfel, oficialul a amintit că marți, 11 ianuarie 2021, a fost convocată Comisia pentru situații excepționale, în cadrul căreia a fost analizată situația cu privire la achitările pentru consumul de gaze.
În acest context, Natalia Gavrilița a remarcat că una dintre deciziile Comisiei a fost cea, potrivit căreia Moldovagaz va face demersurile necesare către Gazprom în vederea extinderii plăților pentru gaze până la finele lunii.
„Am decis că Moldovagaz va iniția discuții în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. De asemenea, am decis ca Moldovagaz să continue negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial. Ministerul Finanțelor va examina opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către SA „Moldovagaz” pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități necesare pentru plățile curente”. Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor vor analiza situația privind posibilitatea creșterii tarifelor la gazele naturale și impactul asupra consumatorului, dar și fondul alocat pentru compensații. Totodată, va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va continua monitorizarea situației și va informa Comisia pentru situații excepționale”, a declarat premierul de la Chișinău în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit Nataliei Gavrilița, suma estimată a scutirilor la plata TVA pentru Moldovagaz se ridică la circa 7 milioane de dolari, ceea ce acoperă o parte din deficitul companiei, dar „nu rezolvă problema în totalitate”.
Prim-ministrul Republicii Moldova a mai precizat că discuțiile continuă cu reprezentanții Gazprom, în vederea extinderii termenului de achitare pentru gaze și că sunt întreprinse toate măsurile pentru a nu fi sistate livrările de gaze.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: