16 / 09 / 2021


Povestea unei mame eroine care și-a născut fetița într-o temniță comunistă și a botezat-o Libertatea

Iuliana Preduț a fost arestată la 21 iunie 1958 şi torturată în ancheta Securităţii din Piteşti, fiind acuzată că pe…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 02/10/2020

Iuliana Preduț a fost arestată la 21 iunie 1958 şi torturată în ancheta Securităţii din Piteşti, fiind acuzată că pe când era elevă, îi aprovizionase şi nu îi denunţase pe partizanii din Muscel. Nu a contat ca femeia era însărcinată în luna a şaptea. A fost condamnată la 12 ani muncă silnică pentru „omisiune de denunţ”.

iuliana predut constantinescu

Iustina Preduț-Constantinescu | Foto: marturisitorii.ro

Libertatea – fetița care s-a născut în închisoare

Iuliana Preduț a născut în închisoarea Văcărești o fată pe care a numit-o Libertatea-Justina. După trei luni petrecute în celulă alături de mama ei, Libertatea a fost luată de către autorități și dusă într-un orfelinat, unde a fost găsită cu greu, după îndelungi căutări, de tatăl ei, Nicolae Preduț.

iustina libertatea predut si tatal ei, nicolae predut

Libertatea alături de tatăl ei | Foto: marturisitorii.ro

Iuliana Preduț-Constantinescu a facut o mărturisire extraordinară în cartea sa, ”Speranțe încătușate”, în care vorbește și despre nașterea fetiței sale, Libertatea-Justina, despre care spunea ca a fost ”un licăr de lumină în beznă”. Iată un fragment din mărturisirea Iulianei:

”Eram închisă la Văcăreşti… Mă aduseseră acolo de la Securitatea din Piteşti, în urma unei anchete chinuitoare… Am stat, la Văcăreşti, până am născut pe Libertatea–Justina… Mă arestaseră de la catedra din Cobadin, regiunea Constanţa… Eram gravidă în luna a şaptea… M-au băgat seara, în celula 116, cu toate că sosisem înainte de ora prânzului, şi, ca să-mi fie viaţa un adevărat calvar, m-au lăsat singură, într-un WC turcesc cu şase găuri, care aproape nu se mai vedeau, fiindcă erau pline cu materii fecale…

Am înţeles că voi naşte o fetiţă, căreia îi voi pune numele „Libertatea”, că va sta şi ea în celulă cu mine,

 » sursa: qbebe.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: