31 / 07 / 2021


Povestea discului de la Nebra – Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?

​Un disc descoperit în 1999 în Germania a ajuns să fie printre cele mai controversate piese arheologice din Europa, unii…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 19/01/2021

​Un disc descoperit în 1999 în Germania a ajuns să fie printre cele mai controversate piese arheologice din Europa, unii spunând că este o piesă excepțională de acum 3.600 de ani, în timp ce alții spun că este un fals. Discul este controversat și pentru modul în care a fost descoperit și recuperat. Discul ceresc de la Nebra este din bronz, are 32 cm diametru și 2,2 kg greutate cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Se crede că discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn descoperită vreodată.

Germanii îl numesc ”Himmelsscheibe von Nebra” (de la (Himmel = cer și scheibe = disc). De când a fost descoperit, în 1999, tot felul de teorii au fost emise în legătură cu ce ar putea reprezenta, însă în ultimii ani tot mai mulți acceptă ideea că acest disc ar fi fost creat în Epoca Bronzului, acum 3.600 de ani.

O altă teorie, ce are mai puțini adepți, este că obiectul ar fi cu 1.000 de ani mai nou, adică din Epoca Fierului, dar mai sunt și cei care spun că ar fi un fals extrem de bine executat, un scenariu ar fi și că discul ar fi fost creat de șamani siberieni acum 200-300 de ani.

Pe disc sunt reprezentate și 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele. I s-au atribuit însă și semnificații religioase.

Mulți spun că este cea mai veche reprezentare a cerului și a universului cunoscut oamenilor de acum trei milenii și obiectul are o semnificație specială fiindcă, dacă este autentic, atunci arată măiestria oamenilor de atunci și preocuparea lor pentru observarea corpurilor cerești.

Discul se află la Muzeul Preistoriei din orașul Halle și cei de acolo sunt convinși că este un artefact din Epoca Bronzului.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: