19 / 06 / 2021


Povestea bustului Regelui Ferdinand I Întregitorul, inaugurat în Republica Moldova ~ InfoPrut

Campania „Monumentele Basarabiei Furate” continuă cu povestea unui bust regal din satul Verejeni, Teleneşti. Este vorba despre monumentul regelui întregitor…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 08/02/2021

Campania „Monumentele Basarabiei Furate” continuă cu povestea unui bust regal din satul Verejeni, Teleneşti. Este vorba despre monumentul regelui întregitor al României Mari, Ferdinand I, distrus de sovietici după ocupaţia din 1940. Monumentul a fost restabilit şi readus la loc de cinste în septembrie 2020 şi a fost sfinţit de Mitropolitul Basarabiei, Înalt Preasfinţitul Petru. Restaurarea memoriei istorice a fost posibilă datorită asociaţiei Monumentum, scrie TVR Moldova.

Monumentul Regelui Ferdinand I a fost ridicat în 1934, la iniţiativa preotului din Verejeni, din banii localnicilor. Pe o latură a soclului era scris „Eroilor căzuţi – Patria recunoscătoare”, iar pe altă parte a soclului era menţionat faptul că monumentul reprezintă şi centrul geografic al Basarabiei. La baza basoreliefului era sculptat brâul românesc. După ce au ocupat Basarabia în 1940, pentru a şterge urmele istoriei, soldaţii sovietici au tras în monument cu mitraliera. S-a mai păstrat doar postamentul.
„Bine că oamenii din sat l-au păstrat. Ştiţi, în unele localităţi se destramă tot. Au păstrat obeliscul sau chiar şi bustul? Nu, acela sovieticii l-au luat atunci, l-au nimicit totalmente, nici urmă să nu fie”, a povestit Sergiu Calistru, profesor de limba și literatua rusă.
Bustul din bronz al regelui a fost reconstituit de sculptorul Veaceslav Jigliţchi, iar Pavel Curchi a restaurat soclul din piatră. Artistul a rămas impresionat de textul imprimat pe postament.  
„Aşa ceva nu am întâlnit la niciun monument să fie păstrat scrisul aşa cum a fost în acea vreme. Pur şi simplu era deteriorat de vreme, ploaie. Puţin şi-au bătut joc de el, mă rog, pe atunci, pe vremea sovietică nu se mai păstrau monumentele”, a subliniat sculptorul Curchi.
Monumentul a fost sfinţit de ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei.
„Datoria noastră este întotdeauna să-i pomenim pe cei care au făurit marea unire, cei care au luptat pentru libertatea neamului românesc”,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: