28 / 07 / 2021


Post Brexit: Regatul Unit refuză să recunoască statutul deplin al diplomaţilor Uniunii Europene

Regatul Unit refuză să acorde statut diplomatic deplin ambasadorului Uniunii Europene la Londra, Joao Vale de Almeida, şi echipei acestuia,…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 22/01/2021

Regatul Unit refuză să acorde statut diplomatic deplin ambasadorului Uniunii Europene la Londra, Joao Vale de Almeida, şi echipei acestuia, informează joi BBC, preluată de Reuters și Agerpres.

Potrivit televiziunii citate, Foreign Office – ministerul de externe de la Londra – nu acceptă să recunoască egalitatea diplomaţilor UE cu a celor care reprezintă fiecare stat şi să le acorde aceleaşi privilegii, pe motiv că Uniunea Europeană nu este o ţară. Instituţia britanică nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta decizia.

Brexit-ul – retragerea Regatului Unit din UE, decisă prin referendum de cetăţenii britanici în 2016 – a intrat complet în vigoare în 31 decembrie anul trecut.

UE are în întreaga lume 143 de delegaţii, echivalente cu misiunile diplomatice.

BBC citează o scrisoare a înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe, Joseph Borrell, către ministrul de externe britanic Dominic Raab, în care oficialul de la Bruxelles arată că propunerile Londrei în această chestiune nu constituie o bază rezonabilă pentru un acord. „Aranjamentele oferite nu reflectă caracterul specific al UE şi nici nu corespund viitoarei relaţii dintre UE şi Regatul Unit, ca o ţară terţă importantă”, a scris Borrell.

Surse europene au acuzat Regatul Unit de meschinărie şi ipocrizie, afirmă BBC. UE a reamintit că atât timp cât a fost stat membru al Uniunii, Regatul Unit a semnat pentru acordarea statutului diplomatic deplin reprezentanţilor europeni.

BBC citează o declaraţie a Foreign Office potrivit căreia „continuă contactele cu UE privind aranjamentele pe termen lung pentru delegaţia UE în Regatul Unit”.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: