17 / 04 / 2024


 Polonia: Coaliția lui Tusk își prezintă planurile de a legaliza uniunile între persoane de același sex – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 22/12/2023

Personalități din fiecare dintre cele trei grupuri principale care alcătuiesc noua coaliție de guvernare din Polonia au prezentat planurile de a introduce recunoașterea legală a uniunilor între persoane de același sex. Cu toate acestea, unul dintre ei a exclus ideea de a permite și căsătoria cuplurilor de același sex, scrie Notes from Poland.

Noul guvern a depus jurământul săptămâna trecută, punând capăt la opt ani de guvernare a partidului național-conservator Lege și Dreptate (PiS), care a condus o campanie vocală împotriva a ceea ce acesta numește „ideologia LGBT”.

Se așteaptă ca noua administrație – formată din Coaliția Civică (KO, liberal), Coaliția de centru-dreapta A Treia Cale (Trzecia Droga) și Stânga (Lewica) – să extindă drepturile LGBT, deși nu este clar în ce măsură. Acordul lor de coaliție a menționat doar incriminarea în lege a discursului instigator la ură anti-LGBT.

În timp ce KO s-a angajat anterior să introducă uniuni între persoane de același sex, iar Stânga dorește egalitatea deplină în materie de căsătorie, au existat întrebări cu privire la cea mai conservatoare componente a coaliției de guvernare. Unul dintre liderii acesteia, Szymon Hołownia, și-a confirmat sprijinul pentru uniunile între persoane de același sex.

„Legea privind parteneriatele civile ar fi trebuit să fie adoptată cu mult timp în urmă, suntem deja în secolul XXI”, a declarat Hołownia, care luna trecută a fost ales președinte al Sejm, cea mai puternică cameră inferioară a parlamentului, pentru postul de televiziune TVN. „Trebuie să fie făcut”.

„Dacă o pereche de cetățeni polonezi dorește să informeze statul că au decis în mod oficial o relație de durată, care va avea și anumite consecințe juridice, au dreptul să o facă, iar statul trebuie să o recunoască”, a adăugat el. „Nu există nicio ideologie aici”.

Cu toate acestea, „situația căsătoriei și a definiției acesteia este diferită”, a declarat Hołownia, adăugând că, personal, se opune autorizării căsătoriilor între persoane de același sex. El a recunoscut că trebuie să existe o dezbatere pe această temă, dar a susținut că „nu este momentul” pentru aceasta.

Între timp, în această dimineață, deputatul KO Dariusz Joński a declarat pentru Radio Zet că „va fi pregătit un proiect de lege privind parteneriatele civile”, dar că încă trebuie să existe „discuții cu [partenerii] noștri de coaliție” pe această temă.

Vineri, noul ministru al egalității, Katarzyna Kotula de la Stânga, a declarat că ea crede că un astfel de proiect de lege va fi gata pentru consultări până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Kotula și-a exprimat încrederea că va exista o majoritate în Sejm în favoarea legislației. Cu toate acestea, Hołownia a recunoscut că rămâne neclar cum va vota „aripa conservatoare” a Partidului Popular Polonez (PSL) – care alcătuiește A Treia Cale împreună cu partidul Polonia 2050 (Polska 2050) al lui Hołownia -.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *