Politolog, despre ascensiunea AUR: Românii nu mai au încredere în partidele sistemului și nici în instituțiile statului. AUR capitalizează frustrările tranziției și integrării în UE – Gazetarii.ro – Stiri și Analize din România. Informații de Încredere
Politologul Alexandru Gussi a vorbit, într-un interviu acordat Spotmedia.ro, despre partidul AUR și ascensiunea acestui. Cum se explică faptul că partidul lui George Simion a ajuns pe locul 2 în sondaje ca intenție de vot? Gussi consideră că, având în vederea polarizarea societății (unii sunt din ce în ce mai săraci, în timp ce alții se îmbogățesc prin metode mai puțin ortodoxe), românii vor lideri naționaliști. Aceștia nu mai pot avea încredere nici în PSD și PNL și nici în discuri fade despre democrație și statul de drept.
Principalele idei din interviu:
- AUR și S.O.S. România adunate s-au stabilizat la 25% pentru parlamentare, iar posibilii lor candidați la prezidențiale, George Simion și Diana Șoșoacă, totalizează cam 28% din intențiile de vot. Această stabilitate pe un palier inedit ne arată că nu e vorba de un foc de paie, ci de un fenomen de anvergură.
- AUR nu e ceva căzut din cer, ci e răspunsul la un tip de cerere de populism radical după ce cel mai soft a eșuat.
- AUR este produsul unor structuri ale statului. Acestea se pot apăra spunând că vor să combată un populism care ar risca altfel să fie fi dirijat din afară, mai ales din zona putinistă. Elementul central este acela al unei forme de revanșă ideologică prin care cei care au acumulat multă putere și resurse după 1989, dar care au trebuit să țină un discurs corect politic ca să profite de integrarea în UE, vor acum să revină la o formă de naționalism care, stilistic vorbind, e aproape de cel practicat de Ceaușescu. De unde și o formă de nostalgie cu care vine la pachet.
- Favoritul sondajelor pentru prezidențialele de anul viitor, Mircea Geoană, a contestat vehement corectitudinea rezultatului turul doi al prezidențialelor din 2009, alimentând un deficit de legitimitate care a putut justifica absolut inutila și gravă criză constituțională din 2012, ale cărei cicatrici se văd și azi. Va apăra el în mod credibil democrația din România?
- Din perspectivă istorică pare incredibil că această secretomanie a lui Iohannis e similară cu cea specifică culturii instituționale a lui Ion Iliescu, marcată de conspirativitatea comuniștilor de cursă lungă. A preluat o semi-democrație și riscă să livreze mai departe o democratură.
Dacă plec de la sondajele INSCOP, care îmi par ca cele mai credibile dintre cele care au fost publicate, vedem că în ultimele câteva luni AUR și S.O.S. România adunate s-au stabilizat la 25% pentru parlamentare, iar posibilii lor candidați la prezidențiale, George Simion și Diana Șoșoacă, totalizează cam 28% din intențiile de vot. Cu cât ne apropiem de perioada electorală, răspunsurile la întrebările celor care fac sondaje sunt mai relevante,
Comentarii