22 / 06 / 2024


PNL a propus un PSD-ist cu facultatea terminată la 37 de ani la conducerea unui gigant din energie-Electrica SA – Gazetarii.ro – Stiri și Analize din România. Informații de Încredere

By editor , in Actualitate , at 28/12/2023

Ministerul Energiei l-a propus ca membru în Consiliul de Administrație al companiei Electrica SA un PSD-ist cu facultatea terminată la 37 de ani.

Sprijinit de partid pe o serie de funcții înalte, acesta a condus și Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), unde a fost acuzat că a provocat criza facturilor la energie din iarna anului 2022.

În acel moment, liberalii l-au acuzat pe Chiriță că în loc să rezolve criza, a plecat în concediu în Republica Dominicană – un paradis tropical aflat în apropiere de Cuba.

Cine e Dumitru Chiriţă

Chiriță (60 de ani) a fost numit președinte al ANRE de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. După ce a lucrat în perioada comunistă ca electrician, Chiriță s-a transformat în 1990 în sindicalist. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

În 2000 a intrat în PSD și a devenit deputat. Apoi, în 2004, a ajuns vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deși nu avea nici o calificare legată de sănătate. Din 2008 a revenit ca deputat până în 2017, când a fost propulsat la ANRE, potrivit CV-ului său oficial.

El și-a terminat facultatea în anul 2000, deci la 37 de ani, după cum arată un alt CV al lui Chiriță depus la o agenție europeană.

El deține 4 terenuri (trei în Dâmbovița, unul în Argeș), un apartament în București și o casă în Dâmbovița, trei autoturisme (între care și o Lada din 1978), potrivit declarației de avere din 2018 – cea mai recentă declarație depusă la ANI. E vorba despre Universitatea particulară Nicolae Titulescu – Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale.

În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

Un alt administrator în funcție al Electrica SA este Gicu Iorga, fost președinte al clubului de table din Giurgiu. El a fost promovat de PNL în 2020 ca secretar general adjunct în Ministerul Economiei, deși, cu doar un an înainte, liberalii îl dădeau exemplu de incompetență într-o moțiune simplă în Parlament.

 » Citeste mai mult

Comentarii