15 / 06 / 2024


Platforme pentru elicopterele SMURD, inaugurate în R. Moldova cu ajutorul României ~ InfoPrut

By redactia , in Actualitate Internațional , at 01/11/2023

Patru platforme de aterizare-decolare pentru elicopterele SMURD au fost inaugurate în R. Moldova. Acestea sunt amplasate lângă Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, precum și în preajma spitalului municipal Bălți și spitalului municipal Cahul.
Platformele pentru intervențiile aeriene au fost construite în cadrul Proiectului transfrontalier România – Republica Moldova „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)”.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, toate cele patru platforme de aterizare-decolare sunt proiectate pentru un elicopter de design critic EC 135, cu o suprafață fiecare de 15m x 15m. Platformele sunt dotate cu bandă de vânt, iar suplimentar platforma din municipiul Cahul este dotată și cu echipament de iluminat și marcaje speciale pentru funcționarea în regim non-stop.
Proiectul, numit și „SMURD-2”, este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014 – 2020, sprijin pentru activități comune în vederea prevenirii dezastrelor naturale și antropice, precum și acțiuni comune în timpul situațiilor de urgență.
Bugetul total al proiectului este în valoare de 10,026 de milioane de euro. Intervențiile medicale aeriene sunt executate gratuit pe teritoriul R. Moldova de către elicoptere SMURD din România.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *