16 / 01 / 2022


Pierdere uriașă pentru românism în Sudul Basarabiei

Ștefan Pinteac, un curajos fiu al neamului românesc din Basarabia Istorică, a trecut la cele veșnice. Anunțul trist a fost…

De redactia , in Magazin , at 13/01/2022

Ștefan Pinteac, un curajos fiu al neamului românesc din Basarabia Istorică, a trecut la cele veșnice.

Anunțul trist a fost făcut de Asociația „BASARABIA” a Românilor din Regiunea Odesa, care a transmis un mesaj de condoleanțe.
„O veste foarte tristă a umplut de dimineață această geroasă zi de iarnă, în care aflăm că la baștina sa, în satul Frumușica Veche din actualul raion Cetatea Albă a decedat vrednicul, voinicul și curajosul fiu al neamului românesc din Basarabia Istorică, domnul Ștefan Pinteac.
Director al cooperativei agricole din satul natal, fermier, intelectual împătimit al limbii române, istoriei românilor, a stat la bazele mișcării de renaștere națională a românilor din Sudul Basarabiei, în calitate de președinte al Filialei raionale Sărata a Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Ucraina”, a menționat Asociația „BASARABIA”.

Totodată, sursa citată a mai amintit că Ștefan Pinteac a luptat și pentru dreptul românilor din Sudul Basarabiei la învățământ în limba română. „Pentru lupta pentru păstrarea denumirii oficiale de învățământ școlar în limba română în școala din Frumușica Veche și promovarea adevărului științific și istoric alături de soția domniei sale, directoare la școala din sat în acea perioadă, autoritățile ucrainene le-au fabricat și intentat soților Pinteac mai multe dosare penale, le-au sechestrat averea, iar doamna Zinaida Pinteac a fost destituită din funcția de director, în școală concomitent impunându-se glotonimul „limbă moldovenească”.
Lupta românilor din Sudul Basarabiei pentru dreptul constituțional la învățământ în limba maternă – limba română a fost reluată de aproape un sfert de veac, imediat după semnarea tratatului de bază româno-ucrainean din 1997 și nu a încetat nici în prezent, când pe rolul instanțelor de judecată din Odesa și Kiev există procese intentate de românii sud-basarabeni și asociațiile culturale și pedagogice ale acestora!
Cazul familiei Pinteac a fost folosit de autoritățile și serviciile secrete ucrainene drept un exemplu sigur pentru „împăcarea” cu situația,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: