26 / 02 / 2024


Pfizer a acționat în judecată Polonia pentru refuzul de a plăti vaccinurile COVID-19 – Se cere despăgubiri de 1,37 miliarde euro – Gazetarii.ro – Stiri și Analize din România. Informații de Încredere

By editor , in Actualitate , at 27/11/2023

Gigantul farmaceutic american Pfizer a dat în judecată guvernul polonez pentru plăți considerate restante pentru vaccinul COVID-19.. Pfizer cere Poloniei 1,37 miliarde euro.

Procesul a fost intentat la o instanță din Bruxelles – acordul a fost semnat de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că este supus legislației belgiene. Cazul se referă la 60 de milioane de doze de vaccin pe care Polonia le-a comandat, dar ulterior a refuzat să le primească și pe care nici nu le-a plătit, în ciuda unui acord obligatoriu cu compania.Într-o scrisoare adresată în martie 2022 Ursulei von der Leyen, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a informat președintele Comisiei că nu va mai primi vaccinurile Pfizer, și nici nu le va mai plăti. Motivul invocat: forța majoră provocată de declanșarea războiului din Ucraina.

În aprilie, guvernul a anunțat că rupe contractul cu gigantul farmaceutic din cauza costurilor pe care le suportă din cauza invaziei Rusiei. Guvernul de la Varșovia invoca la respectivul moment costurile primirii refugiaților ucraineni, inclusiv asistența medicală, care împovărează puternic bugetul polonez.

Între timp, compania a încercat să negocieze, tot la nivelul UE, livrarea vaccinurilor contractate dar fără succes. Pfizer a declanșat procesul după aflarea rezultatelor alegerilor din Polonia.

Avocații Pfizer subliniază că disputa dintre companie și Polonia va viza primul acord comun pentru achiziționarea de medicamente, negociat de către Comisie pentru toate statele membre.

În instanță, Varșovia va trebui să demonstreze fără echivoc că atacul Rusiei asupra Ucrainei a avut o relație cauză-efect cu imposibilitatea îndeplinirii contractului de vaccin.


Photo of Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.

 » Citeste mai mult

Comentarii