15 / 06 / 2024


Pensii 2024. Minerii pierd jumătate de sumă la pensie! Se taie în plus voucherele şi primele de Crăciun – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 20/11/2023

Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, a ieșit, joi, în stradă, în fața sediului Diviziei Miniere a CE Oltenia, în semn de solidaritate cu minerii din Valea Jiului care au protestat împotriva noii legi a pensiilor.

Manu Tomescu susține că minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia au motive întemeiate să iasă în stradă. Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari spune că noua Lege a pensiilor le taie din drepturi. În plus, măsurile de austeritate luate de guvern le reduc din venituri.

”M-am gândit să mă solidarizez și eu cu ei, pentru că avem motive întemeiate. Sunt cel puțin 3 motive pentru care ar trebui să ieșim la luptă pentru a ne apăra drepturile. Unul ar fi că, după cum știți, prin legea decarbonării guvernul ne închide activitatea, deci rămânem fără locuri de muncă. Tot Guvernul României, prin noua lege a pensiilor, ne taie din drepturile prevăzute de condițiile de muncă în care noi ne desfășurăm activitatea în cariere miniere, termocentrale și în minele de subteran și tot Guvernul României, prin legea austerității, ne taie din venituri.

Deci, v-am spus că avem cel puțin 3 motive, în această perioadă, și mai ales că am văzut ceea ce s-a întâmplat la Senat. După ce că am fost păcăliți, pentru că noi, tot timpul, am cerut guvernanților să fie păstrate drepturile într-o eventuală nouă lege prevăzute de condițiile de muncă. Deși am primit promisiuni, am văzut că Guvernul României, prin intermediul Ministerului Muncii, a făcut un proiect de lege prin care, pur și simplu, ne-a lăsat fără aceste drepturi pentru care noi am luptat din greu. Apoi, a fost acel scandal din Senat și ne este teamă, pentru că vedem că merg cu această lege pe repede înainte și ne este teamă ca, săptămâna viitoare, în Camera Deputaților, să nu cumva să rămânem fără aceste drepturi”, afirmă liderul sindical, potrivit Gorjonline.

Manu Tomescu susține că pensiile minerilor și energeticienilor aproape se vor înjumătăți după ce va intra în vigoare noua lege a pensiilor. Liderul sindical acuză că politicienii aflați la putere ”vor să rașcheteze toate aceste bonusuri pentru condiții grele și nocive.

“S-a făcut simulare la discuțiile din Comisia de Muncă. Liderii sindicatelor din Valea Jiului au făcut o simulare, chiar acolo, în comisie, și s-a demonstrat că pensiile se reduc cu aproape jumătate, pentru că nu se mai recunosc punctajele pentru condițiile de muncă pe grupele de muncă. Este un lucru nedrept. Pur și simplu, ei vor să rașcheteze toate aceste bonusuri pentru condiții grele și nocive.

Pur și simplu, pe noua lege a pensiilor, indiferent că vei lucra într-o librărie, cofetărie, farmacie, la subteran sau la uraniu nu mai ai nicio bonificație.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *