26 / 05 / 2024


Partidele plătesc sume colosale la presă prin instituțiile publice – Gazetarii.ro – Stiri și Analize din România. Informații de Încredere

By editor , in Actualitate , at 16/12/2023

Instituții ale statului care, teoretic, nu au nevoie de publicitate au cheltuit deja, în 2023, zeci de milioane de lei pe astfel de servicii. Banii au ajuns la firme de casă, unele deținute de foști sau actuali politicieni. În schimb, au primit articole laudative și ignorarea problemelor reale.

Practica nu este nouă, dar apropierea anului electoral pare să fi dat un impuls dorinței de publicitate a aleșilor, precum și celei de a controla mai strict circulația informațiilor.

Sub pretextul unei publicități instituționale, primării de localități mici și mari, dar și companii naționale au plătit direct presa sau agenții de publicitate.

Dacă în primele șase luni din 2022, doar în achiziții directe, s-au contractat promovare și publicitate de 24 de milioane de lei, în toată țara, în 2023 suma a ajuns la 40 de milioane de lei.

Europa Liberă a analizat aceste achiziții făcute direct, majoritatea, sau prin licitație. Am ales instituțiile cu cele mai mari bugete alocate și care, de ani de zile, cotizează regulat la aceleași firme.

Municipiul Galați plătește televiziunea unui fost parlamentar PSD

Administrația locală din Galați, condusă de Ionuț Pucheanu (PSD), a încheiat contracte de promovare și publicitate, în acest an, de 405.000 lei.

Cea mai mare sumă, 120.000 de lei ajunge la firma Paf Media SRL, pentru transmisia ședințelor de Consiliu Local, la televiziunea TV Galați.

Și în 2018, 2019, 2020 și 2022 Primăria a plătit firmei Paf Media, pentru aceeași retransmisie a ședințelor de Consiliu Local, în total 264.000 de lei. În 2021, firma a câștigat un lot de 100.000 de lei, dintr-o licitație de servicii de publicitate a municipalității.

Ședință a Consiliului Local Galați, transmisă de firma Paf Media.

Anul acesta, aceeași firmă a mai primit de la municipalitate alți 120.000 de lei pentru organizarea Festivalului Scrumbiei.

Firma Paf Media îi are acționari pe Florin Pâslaru, fost parlamentar PSD și șef al cancelariei lui Marcel Ciolacu și pe soția acestuia, Valeria Pâslaru.

ERATĂ. Florin Pâslaru nu a fost șef al Cancelariei lui Marcel Ciolacu, în 2019, când acesta din urmă a avut primul mandat de președinte al Camerei Deputaților. Pîslaru a fost consilier în cancelaria șefului Camerei Deputaților în mandatul lui Liviu Dragnea și a rămas consilier pentru câteva luni și în cancelaria lui Marcel Ciolacu. Surse apropiate de actualul premier susțin că Pîslaru nu era agreat și a fost înlăturat atât de repede cât au permis procedurile legale.

Florin Pâslaru a fost declarat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) drept colaborator al Securității în 2010. Avusese numele de cod „Pintea”, iar după Revoluție depusese de câteva ori declarații pe proprie răspundere că nu ar fi colaborat cu poliția politică.

 » Citeste mai mult

Comentarii