24 / 02 / 2024


Partid din R. Moldova: Puţine state în lume sărbătoresc ziua limbii ca zi naţională. Trăiască limba română și neamul românesc!

By redactia , in Opinii , at 27/10/2023

Partidul Liberal din Republica Moldova a venit cu un mesaj de Ziua Limbii Române prin intermediul căruia a amintit că „drumul românilor basarabeni spre ziua de 31 august 1989” a fost lung, primejdios și plin de sacrificii. 
Formațiunea politică a subliniat că limba română este „cea mai importantă victorie a noastră de după 1940”.
„Republica Moldova este unicul stat din lume, care are Imnul dedicat limbii și o zi națională de cinstire a limbii strămoșești. Lung, primejdios și plin de sacrificii a fost drumul românilor basarabeni spre ziua de 31 august 1989. Acest an istoric a fost posibil pentru că simplii cetățeni și elitele au fost împreună, uniți în cuget și simțire, mobilizați în jurul unei idei comune. Astfel au învins un imperiu gigant, au oprit tancurile care se deplasau în centrul Chișinăului, doar cu forța cuvântului și a cântecului, caz fără precedent în istorie, unic în toată Europa. „Limba noastră cea Română”, botezată astfel de poetul Grigore Vieru, în anul 2007, este oastea noastră de nezdruncinat”, se arată într-o declarație a PL. 
Potrivit sursei citate, limba română a fost, până la sfârșitul anilor 1980, mai degrabă o cenușăreasă decât o regină, mai mult tolerată decât recunoscută la egal cu limba rusă.
„Acum 25 de ani, Parlamentul, numit atunci Sovietul Suprem al RSSM, adopta pentru prima dată legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul republicii încă unionale, parte componentă a imperiul sovietic în stare de destrămare. Declarația de Independență din 27 august 1991 menționează limba română ca limbă oficială, dar Constituția din februarie 1994 va relua sintagma „limbă moldovenească”, din cauza conducătorilor de atunci, a deputaților socialiști-interfrontiști și agrarieni, care împreună aveau peste 70 de mandate în Parlament”.
Partidul Liberal a mai remarcat că puține state în lume sărbătoresc ziua limbii ca zi națională,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *