17 / 04 / 2024


Parlamentul de la Chișinău cere demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei

By redactia , in Actualitate Internațional , at 21/12/2023

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, riscă să fie demis din funcție, deoarece ar fi „obstrucționat ancheta” în dosarul ce vizează „furtul miliardului”. Președintele Comisei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, i-a cerut demisia lui Armașu și a dezvăluit noi detalii despre audierile cu ușile închise de la Parlamentul Republicii Moldova, transmite presa de la Chișinău. 
„În rezultatul audierilor de azi din Comisie și din plenul Parlamentului, care au arătat probleme grave în activitatea conducerii BNM – sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei, vă solicităm demisia, domnule Octavian Armașu”, a cerut Radu Marian.
Parlamentarul Partidului Acțiune și Solidaritate a explicat, în detaliu, de ce s-ar face vinovat Armașu, pus în funcție pe timpul guvernării lui Vlad Plahotniuc.
„Am avut audieri închise în Comisie cu Procuratura, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și audieri deschise cu BNM, Ministerul Finanțelor. Prima parte a audierilor s-a concentrat pe BNM, pentru că lucrurile pe care le-am văzut sunt grave și pe alocuri incredibile. O să menționez câteva constatări pe acțiunile/inacțiunile conducerii BNM în persoana guvernatorului Octavian Armașu pe trei direcții: (1). Sabotare în recuperarea banilor; (2); Angajarea și menținerea în funcții a unor oameni implicați în frauda bancară (3); Obstrucționare a anchetei.
1. BNM nu pune pe deplin în aplicare decizia de judecată pe cazul grupului Șor (Decizia Curții de Apel Chișinău din 13.04.2023) definitivă și executorie, din cauza unor incoerențe funcționale, instituționale, dar și din cauza suspiciunii de protecție din partea beneficiarilor fraudei, pentru unele persoane cu funcții responsabile din cadrul instituției în investigarea și responsabilizarea beneficiarilor și complicilor lor în cazul fraudei bancare.
2.Conducerea BNM a neglijat în repetate ori solicitările din partea organelor de urmărire penală în cazul fraudei bancare.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *