27 / 05 / 2022


Parașutați de americani în România comunistă. Povestea mesagerilor libertății executați la Jilava | .News

Pe 31 octombrie, sâmbătă, la orele 11, va avea loc o ceremonie de comemorare a luptătorilor anticomuniști parașutați de aviația…

De redactia , in Actualitate , at 28/10/2020

Pe 31 octombrie, sâmbătă, la orele 11, va avea loc o ceremonie de comemorare a luptătorilor anticomuniști parașutați de aviația militară americană între 1951 și 1953. Desfășurată la Fortul 13 Jilava, comemorarea este anunțată de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu și a devenit o tradiție în ultimii 10 ani. Treisprezece anticomuniști au fost executați la 31 octombrie 1953, în urma unui proces reflectat strident de presa comunistă, dar și în ziarele occidentale.
Nu teroriști sau spioni, ci eroi
După 1945, românii au aşteptat jumătate de veac apariţia sub zări a aparatelor de zbor occidentale. “Vin americanii!” a fost formula care a menținut vie nădejdea unui popor întreg. Și care s-a dovedit o amarnică iluzie. Și totuși…
Dacă rezistenţa anticomunistă din munți este în general cunoscută românilor, în schimb nu se cunoaşte aproape nimic despre faptul că, în anii 1951-1953, avioane militare americane au survolat cerul României ocupate, parașutând oameni pregătiți să întărească rezistența armată și transmită în Vest informații despre pozițiile ocupantului. Comuniștii i-au numit spioni și teroriști. Pentru români, ei au fost însă luptători anticomuniști. Eroi. Temerari care au renunţat la confortul și traiul bun din Occident, riscându-și viaţa în ceea ce părea o ultimă şi deznădăjduită încercare de eliberare a poporului român.
În ultimele trei decenii, presa românească a abordat arareori acest subiect. Între istorici, cu atât mai puțini sunt cei care s-au încumetat să se aplece asupra lui. Singura comemorare anuală a parașutiștilor este organizată, de zece ani încoace, la Fortul 13 Jilava, prin grija Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.
Operațiuni speciale în Europa de Est. România, pe locul 2
Cine erau însă acești tineri parașutați de americani în România ocupată de sovietici? Erau români, refugiați politici în țările occidentale. Cei mai mulți dintre ei au fost recrutați din rândurile legionarilor.
1953,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: