25 / 09 / 2023


Până unde poate merge jocul politic?

Să critici guvernul că se tot împrumută, dar să ceri în acelaşi timp creşterea cu 40% a pensiilor şi dublarea…

De redactia , in Actualitate , at 16/09/2020

Să critici guvernul că se tot împrumută, dar să ceri în acelaşi timp creşterea cu 40% a pensiilor şi dublarea alocaţiilor, aşa cum face PSD, mi se pare nu doar ipocrizie, ci de-a dreptul mârlănie politică. Adică e clar că veniturile la buget sunt mici – şi este foarte clar şi de ce, în acest context la care nu se aştepta chiar nimeni -, şi de aceea e nevoit să se împrumute guvernul. Prin urmare, de unde ar fi bani pentru majorări de pensii şi salarii, dacă nu din alte noi împrumuturi? Dacă România s-ar împrumuta pentru pensii, alocaţii şi salarii, ar fi totul ok din punctul de vedere al PSD?
Evident, Guvernul Orban putea gestiona mai bine situaţia fiscală şi criza sanitară apărută, dar comparativ cu ce? Cu modul în care a gestionat situaţia fiscală PSD în perioada în care a guvernat România? Cu modul în care finanţele ţării erau pe mâna lui Orlando? Să fim serioşi, este cu atât mai de condamnat să te împrumuţi în perioade de creştere economică (şi la dobânzi oricum foarte mari) pentru măsuri populiste – mai ales pentru a majora salarii la stat – în detrimentul investiţiilor, decât să te împrumuţi într-o perioadă de criză, cu evidente scăderi ale încasărilor la buget, cu evidente scăderi ale activităţii economice, fără să reduci cheltuielile cu salariile bugetarilor şi asistenţa socială.
Nu înţeleg disperarea asta cu care se cere, mai ales dinspre PSD, majorarea pensiilor, când este clar pentru orice om raţional nu doar că este imposibil, pentru că nu sunt bani pentru aşa ceva, dar o asemenea măsură ar duce cu totul România într-un hău fiscal, economic şi social din care nu va mai ieşi prea curând, iar sacrificiile ar fi enorme pentru întreaga populaţie. Nu e cazul să explic ce înseamnă o scădere inevitabilă a ratingului de ţară, în urma unei asemenea măsuri ultra-populiste şi ultra-iresponsabile, ştiu şi pesediştii care se dau critici ai guvernării ce înseamnă asta. Ar fi fost total iresponsabilă o majorare de 40% a pensiilor, în actualul context, mai ales că ai fost avertizat de mult de agenţiile de rating internaţionale că nu poţi face asta. Nu ştiu dacă PSD ar fi majorat pensiile cu 40% şi ar fi dublat alocaţiile, dacă ar fi fost la guvernare – nici PSD nu cred că ştie. Nici măcar nu şi-ar fi dorit să guverneze în această perioadă – aşa cum nu-şi doreşte să o facă nici de acum încolo.  E mai bine să ai puterea legislativă, dar să fii în opoziţie la guvernare, pentru că singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să critici – fix asta ar fi făcut şi PNL, dacă guverna PSD acum. Jocul politic poate fi înţeles până la un punct, dar, totuşi, ar trebui să existe o limită. O limită ce ţine nu neapărat de culoarea politică, ci de gradul de responsabilitate faţă de soarta unei naţiuni. Sau măcar de decenţa şi bunul simţ al fiecăruia. Dacă mai există aşa ceva.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: