27 / 07 / 2021


Ostașii români care au eliberat Basarabia de sub ocupație rusească, pomeniți la Stoicani, raionul Soroca

De Înălțarea Domnului, în toate bisericile din spaţiul românesc şi din străinătate s-au făcut slujbe de pomenire a eroilor căzuţi…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 11/06/2021

De Înălțarea Domnului, în toate bisericile din spaţiul românesc şi din străinătate s-au făcut slujbe de pomenire a eroilor căzuţi în lupte, de-a lungul timpului, pentru credinţă şi libertate. La Cimitirul Eroilor, din satul Stoicani, raionul Soroca, au fost comemoraţi şi cei 78 de ostaşi români care s-au jertfit pe pământul Basarabiei, transmite TVR Moldova. 
La eveniment au participat localnici şi oaspeţi din România. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, ÎPS Petru.
„Este de datoria noastră ca creştini să nu-i uităm nicioadată, cum nu uităm părinţii noştri care ne-au dat viaţă şi nu mai sunt printre noi, este de datoria noastră să îi pomenim şi pe ei întotdeauna şi la orice sfantă liturghie dumnezeiască”, a menționat ÎPS Petru.
În urmă cu 15 ani, la Stoicani, au fost descoperite gropi comune cu oseminte. Profesoara Ana Bejan şi preotul Mihai Milea, din Buzău, au făcut posibil ca eroii să fie identificaţi şi îngropaţi creştineşte. 14 din cei 78 de militari rămân însă necunoscuţi.
„E o zi înălţătoare astăzi, zi sfântă şi pomenirea eroilor. Suntem în fiecare an în cimitirul eroilor din satul Stoicani, am venit să comemorăm jertfele lor, sacrificiul lor şi să demonstrăm că nu uităm”, a spus profesoara Ana Bejan.
Cimitirul eroilor români din Stoicani a fost construit în urmă cu doi ani cu sprijinul financiar oferit de România.
„Sunt deosebit de emoţionat şi mă bucur că această ocazie a cinstirii eroilor români căzuţi în cel de-al doilea război mondial m-a făcut să ajung astăzi aici. Rădăcinile mele fiind moldoveneşti am o uşurinţă de a mă simţi la mine acasă, aici, în Basarabia”, a declarat prinţul Şerban Dimitrie Sturza, prezent la eveniment.
La rândul său, senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: