05 / 07 / 2022


Opinie despre scindarea Partidului Socialiștilor și necesitatea modificării art. 13 din Constituția R. Moldova privind limba română 

Dan Nicu, analist politic de la Chișinău, anticipează scindarea Partidului Socialiștilor condus de Igor Dodon, ca urmare a rezultatelor slabe…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 12/07/2021

Dan Nicu, analist politic de la Chișinău, anticipează scindarea Partidului Socialiștilor condus de Igor Dodon, ca urmare a rezultatelor slabe obținute la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. 
„N-a mai rămas acum, pentru a respecta ceea ce în rusă se numește законы жанра (regulile mizanscenei), decât ca Blocul Comuniștilor și Socialiștilor să formeze două grupuri parlamentare, al PSRM și, respectiv, PCRM – cu 22, și, respectiv 10 deputați. Ulterior va începe munca de rupere în două a Partidului Socialiștilor. Dodon va rămâne cu 14-15 deputați iar restul de 7-8 vor constitui un nou grup parlamentar, al unui nou partid condus de Ion Ceban din afara parlamentului, de la primărie. Aceștia vor renunța la orientarea (geo)politică pro-rusă și vor oferi PAS voturile necesare pentru a iniția modificările constituționale. Dar e posibil ca raportul de forțe să fie exact invers – Dodon să rămână cu 7-8 deputați iar restul de 14-15 să fie luați de Ceban. Asta nu se va întâmpla, probabil, în următoarele 2-3 luni, pentru că întâi trebuie să se instaleze bine guvernul, să-și intre plenar în prerogative, să aibă loc anumite pregătiri. Dar se va întâmpla, cred eu, până la sfârșitul anului”, a explicat Dan Nicu. 
În context, expertul și-a exprimat speranța ca printre respectivele modificări constituționale să se regăsească și rezolvarea definitivă a anacronismului din articolul 13 privind „limba moldovenească”.
„Trebuie scris „limba română” și să se pună punct. Unificarea politică a RM cu România e un lucru aparte – da, nu toată lumea și-o dorește, încă, și da, se poate discuta despre metodele de realizare și complexitatea lor – însă statuarea în constituție a simplului fapt că vorbim în limba română, un fapt care nici măcar nu amenință ”statalitatea” pe care-o tot apără Dodon și ai lui, ne-ar ajuta să ieșim din zona balcanismului lingvistic de origine sovietică și ne-ar pune într-un rând cu lumea civilizată.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: