24 / 06 / 2021


Opinie despre dilema Curții Constituționale a R. Moldova

Dilema magistraților Curții Constituționale de la Chișinău va fi să mențină relațiile dintre președinte și Parlament conforme sistemului de republică…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 15/02/2021

Dilema magistraților Curții Constituționale de la Chișinău va fi să mențină relațiile dintre președinte și Parlament conforme sistemului de republică parlamentară sau să decidă transformarea R. Moldova din republică parlamentară în una semiprezidențială. Declarația a fost făcută de editorialistul Nicolae Negru, care a comentat ultimele evenimente de pe scena politică din R. Moldova. 
Potrivit sursei, de verdictul Curții Constituționale va depinde cine va fi persoana care va forma în continuare Guvernul Republicii Moldova Natalia Gavrilița, desemnată de Maia Sandu pentru a doua oară candidat la funcția de prim-ministru, sau Mariana Durleșteanu, propusă de majoritatea Dodon-Șor-Plahotniuc. „Și cei care au aplaudat, și cei care au fluierat înțeleg că mișcarea Maiei Sandu e discutabilă din punct de vedere constituțional, de aceea Curtea a fost abordată, concomitent, și de PAS (Oazu Nantoi), și de majoritatea parlamentară „situativă”. PAS și-ar dori revizuirea în sens opus a deciziei CC care spune că președintele Republicii Moldova nu poate ignora candidatul majorității parlamentare, iar „șordoniștii” – anularea decretului prezidențial privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița”, a explicat Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Acesta a mai remarcat că experții constituționali Alexandru Arseni, Nicolae Osmochescu, care afirmă că Maia Sandu a procedat legal nu neagă faptul că președintele este obligat să țină cont de propunerea majorității parlamentare, doar că, din punctul lor de vedere, „nu avem nicio majoritate parlamentară”, „nu este nimic mai mult decât o colectare de semnături”. „Din cauza că nu s-au respectat niște rigori procedurale, consideră ei, președinta a fost în drept să nu țină cont de majoritatea parlamentară sus-numită. Dar dacă se respectau?”, se întreabă editorialistul.
Nicolae Negru a amintit că Maia Sandu a respins candidatura Marianei Durleșteanu nu pentru că în spatele ei nu ar exista o majoritate oficializată, președinta nu invocă modul de constituire a acesteia, ci calitatea celor 54 de deputați care au semnat demersul pentru Mariana Durleșteanu,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: