18 / 06 / 2024


OMS, trei milioane de dolari pentru modernizarea sistemului de sănătate din R. Moldova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 22/11/2023

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va oferi, în perioada 2024-2025, trei milioane de dolari pentru proiecte menite să îmbunătățească sistemul medical din Republica Moldova.
În acest sens, ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco și directorul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge au semnat marți, 21 noiembrie, un acord bienal de colaborare pentru anii 2024-2025.
Documentul își propune să sprijine Republica Moldova în promovarea accesului universal la îngrijiri medicale calitative.
Astfel, asistența financiară va fi acordată pentru consolidarea asistenței medicale primare și spitalicești, centrate pe pacient, inclusiv refugiați; fortificarea sistemului de sănătate publică pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență; cooperarea pentru pregătirea eficientă împotriva pandemiilor; prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și netransmisibile; protecția și promovarea sănătății; dezvoltarea capacităților la nivel național pentru implementarea și menținerea soluțiilor digitale în sănătate; implementarea unor sisteme eficiente și transparente de achiziții pentru medicamente și dispozitive medicale; eficiența utilizării fondurilor publice în sectorul sănătății pentru asigurarea unei sustenabilități financiare și fortificarea capacităților resurselor umane în sănătate, planificarea și retenția acestora.
Același acord mai prevede că OMS va oferi sprijin Ministerului Sănătății din Republica Moldova în vederea achiziționării de echipamentele medicale și consumabilele necesare.
Bugetul inițial al acordului bienal de colaborare constituie trei milioane de dolari, bani oferiți de OMS.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *