07 / 11 / 2024


Omenirea a dezechilibrat circuitul global al apei pentru prima dată în istorie

By redactia , in Internațional , at 17/10/2024

Omenirea a dezechilibrat circuitul global al apei pentru prima dată în istorie
Omenirea a dezechilibrat circuitul global al apei pentru prima dată în istorie, alimentând un dezastru al apei care va face ravagii asupra economiilor, producției alimentare și vieților, potrivit unui nou raport. Consecințele includ lipsa apei pentru 3 miliarde de oameni.
Comisia globală privind economia apei a publicat un raport care atrage atenția asupra unei crize fără precedent a apei la nivel mondial. Potrivit experților, activitățile umane au dezechilibrat pentru prima dată în istorie circuitul global al apei, ceea ce amenință economiile, producția de alimente și viețile oamenilor, notează CNN.
Decenii de utilizare distructivă a terenurilor și de gestionare necorespunzătoare a apei s-au ciocnit cu criza climatică provocată de om pentru a pune „un stres fără precedent” pe circuitul global al apei, se arată în raport.
Ciclul apei se referă la sistemul complex prin care apa se deplasează în jurul Pământului. Apa se evaporă din sol – inclusiv din lacuri, râuri și plante – și se ridică în atmosferă, formând fluxuri mari de vapori de apă capabile să parcurgă distanțe mari, înainte de a se răci, a se condensa și, în cele din urmă, a cădea înapoi la sol sub formă de ploaie sau zăpadă.
Principalele concluzii ale raportului arată că aproape 3 miliarde de oameni se confruntă deja cu lipsa apei. Criza amenință peste 50% din producția mondială de alimente. Se estimează o reducere medie de 8% a PIB-ului țărilor până în 2050, cu pierderi de până la 15% în țările cu venituri mici.
CITEȘTE ȘI: Toamna se numără deconturile. Sume importante au ajuns în multe localități timișene
„Pentru prima dată în istoria omenirii, dezechilibrăm circuitul global al apei. Nu ne mai putem baza pe precipitații, sursa întregii ape dulci”, spune Johan Rockström, copreședinte al comisiei.
Raportul evidențiază legătura strânsă dintre perturbarea circuitului apei și schimbările climatice. Distrugerea zonelor umede și defrișarea pădurilor epuizează rezervoarele naturale de carbon și accelerează încălzirea globală, care, la rândul său, usucă peisajele și crește riscul de incendii.
Experții recomandă o abordare globală a problemei, considerând circuitul apei un „bun comun”. Ei sugerează o mai bună stabilire a prețurilor pentru apă pentru a descuraja risipa și o regândire a practicilor agricole și industriale în regiunile cu deficit de apă.
Ngozi Okonjo-Iweala, director general al Organizației Mondiale a Comerțului și copreședinte al comisiei, a subliniat: „Criza globală a apei este o tragedie, dar și o oportunitate de a transforma economia apei”.
(sursa: Mediafax)

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *