21 / 09 / 2021


Oficiosul lui Viktor Orban: De când aparține aurul de la Roșia Montană României? – 60m.ro

Distribuie acest articol! Magyar Nemzet, oficiosul lui Viktor Orban, a publicat duminică un articol cu privire la posibilitatea exploatării aurului…

De redactia , in Internațional , at 27/07/2021

Distribuie acest articol!
Magyar Nemzet, oficiosul lui Viktor Orban, a publicat duminică un articol cu privire la posibilitatea exploatării aurului de la Roșia Montană cu titlul: „Roșia Montană: Ale cui sunt rezervele de aur?”. Potrivit publicației, Ungaria speră că „cele 300 tone de aur şi 1.600 tone de argint vor rămâne în pământul natal”.
În același articol, apare întrebarea „ de când aparţine Roşia Montana de România?”. În textul publicat inițial în presa românească de G4Media, ziarul maghiar apropiat de guvernul premierului Viktor Orban mai precizează că rezerva de aur a Ungariei este în acest moment de 94,5 tone.
În trecut, Ungaria a mai avut poziționări împotriva exploatării proiectului de la Roșia Montană. În 2006, ministrul de externe al Ungariei la acea vreme, Kingo Göncz, susținea că un proiect de exploatare a unei mine de aur din România, dacă va fi realizat, va fi dăunător mediului înconjurător, atât pentru România, cât și pentru Ungaria.
În 2010, vicepremierul Ungariei de la acea vreme, Semjén Zsolt, într-o vizită la Alba Iulia, declara că Ungaria ar dori să nu se facă proiectul minier de la Roşia Montană pe motiv că nu există garanţie în privinţa siguranței mediului.
De asemenea, în 2013, guvernul de la Budapesta, sub conducerea tot a lui Viktor Orban, susținea că Roșia Montana aparține patrimoniului Europei Centrale și transmitea autorităților române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât și bunurile de mediu și culturale aflate în pericol din cauza proiectului minier.
Redăm mai jos textul integral
Conform standardelor maghiare din prezent, în zilele noastre nu este simplu să se înțeleagă ce înseamnă ca un stat să dispună de mine de aur proprii. Cu toate acestea, Transilvania și munții înalți erau, de asemenea, bogate în metale prețioase. ​​Pe timp de pace,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: