15 / 06 / 2024


Oficiali de la Chișinău, reacții la recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare pentru R. Moldova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 08/11/2023

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova și Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău, au salutat decizia Comisiei Europene prin care recomandă începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. 
Șeful Guvernului de la Chișinău a amintit în acest context că recomandarea pozitivă a Comisiei Europene vine la un an și jumătate după ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE.
„Zi importantă pentru Republica Moldova! Comisia Europeană a recomandat astăzi statelor membre ale UE să deschidă negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este calea pe care au ales-o cetățenii noștri și rezultatul muncii pe care am depus-o cu toții. O recunoaștere a eforturilor noastre de a armoniza legislația la cea europeană, de a consolida instituțiile statului, de a moderniza satele și orașele, și de a ne adapta standardele și valorile comunitare”, a menționat Dorin Recean.
El a remarcat că autoritățile de la Chișinău nu privesc anunțul Comisiei Europene ca pe o realizare finală. „Noi vom continua să muncim cu o intensitate și mai mare, până vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene. Este și principalul punct de referință pentru discuția șefilor de state și guverne la Consiliul European din decembrie, când va fi luată decizia finală privind deschiderea negocierilor”, a subliniat premierul Republicii Moldova.
La rândul său, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, aflat într-o vizită la Bruxelles, a remarcat că anunțul de astăzi marchează „o nouă etapă” în relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
„Avizul Comisiei este un puternic semn de sprijin pentru obiectivul nostru european, dar și o recunoaștere a progreselor substanțiale pe care Republica Moldova le-a realizat de la obținerea statutului de stat candidat în iunie 2022: implementarea cu succes a recomandărilor UE, reforme continue care au contribuit la dezvoltarea statului de drept și a fortificării capacităților administrative,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *