26 / 02 / 2024


Oficial: Forța de reacție rapidă NATO poate intra și opera în România ~ InfoPrut

By redactia , in Actualitate Internațional , at 08/02/2024

Forța de reacție a NATO poate intra, staționa sau tranzita România în scopul pregătirii sau desfășurării de operații militare, dacă va fi cazul, în anul 2024, a anunțat președintele României Klaus Iohannis în cadrul unei scrisori adresate Parlamentului.
„Pe fondul unei serii de crize suprapuse, în anul 2023, mediul internațional a devenit tot mai puțin predictibil, instabilitatea fiind principala trăsătură a noii dinamici de securitate. În contextul competiției strategice dintre marile puteri și a revalorizării abordărilor geopolitice in politica internațională, starea de conflictualitate la nivel regional și global s-a amplificat. Războiul din Ucraina a devenit pe parcursul anului 2023 unul de uzură, pozițional, însă evoluția sinuoasă a acestuia nu a determinat Federația Rusă să renunțe la obiectivele inițiale declarate ale invaziei”, se arată în scrisoarea președintelui Ioahnnis transmisă Parlamentului, scrie G4Media.
Potrivit documentului citat, „în situația apariției intempestive a premiselor pentru declanșarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicații asupra independenței și suveranității naționale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată – VJTF, în scopul dezamorsării crizei și descurajării escaladării acesteia”.
Președintele Iohannis evidențiază că „pentru punerea în aplicare, în intervalul de timp foarte scurt avut la dispoziție – 72 de ore – a măsurilor pregătite la nivel național în scopul recepției VJTF, este necesar să preexiste aprobarea pentru dislocarea sau tranzitarea acestei Forțe de Răspuns a NATO pe teritoriul național”.
Documentul va fi inclus pe ordinea de zi a următorului plen comun, pentru informarea Parlamentului.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *