22 / 09 / 2021


O tonă de grafit se vinde cu 200 de mii de euro! România nu e în stare să exploateze această resursă unică

Distribuie acest articol! Zeci de mii de tone de grafit zac nefolosite în Baia de Fier, în timp ce o…

De redactia , in Actualitate , at 04/08/2021

Distribuie acest articol!
Zeci de mii de tone de grafit zac nefolosite în Baia de Fier, în timp ce o lume întreagă se bate pe această resursă unică. Din grafit se extrage grafenul, esențial în energia verde, iar o tonă se vinde și cu 200.000 de euro, relatează ProTv.
În al 12-lea ceas, Ministerul Economiei vrea să redeschidă extracția de grafit din țară.
Nicolae Popescu, fost muncitor în mină: ”Zăcământ mai era încă pentru 100 de ani, așa se preconiza.”
În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Catalinul, și în cariera Ungurelașu. 40.000 de tone din acest mineral erau produse în fiecare an.
Din grafit se obține grafenul, folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii. O tonă se vinde și cu 200.000 de euro.
Conf. dr. Nicolae Har, Facultatea de Geologie, UBB Cluj: “Grafitul este un material foarte special care se utilizează în industria electronică. Este foarte bun conducător de căldură și electricitate.”
Numai că, la noi, singură mină de grafit are un lacăt ruginit la poartă. Din ce era odată uzina de procesare a mineralului au rămas doar zidurile.
Mitică Flondor, fost muncitor în mină: “Se extrăgea de la mină, se aducea aici cu camioanele, de aici să bagă într-un concasor mare, într-o moară cu ciocane. Acolo se usca, se chimiza și ajungea la un procent de 99 la sută carbon.”
Lipsa tehnologiei și unele probleme de management au închis complet exploatarea în 2005. Mina nu a mai putut să țină pasul cu concurența și toți angajații au fost disponibilizați. Abia acum Ministrul Economiei vrea să readucă locul la viață. Societatea Națională a Sării ar putea extrage grafitul.
Alina Prahoveanu, director general interimar Societatea Națiojală a Sării: “Exploatarea,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: