23 / 04 / 2024


O stradă din Bălți ar putea purta numele poetului Grigore Vieru

By redactia , in Actualitate Internațional , at 23/02/2024

Deși au trecut deja 15 ani de la moartea lui Grigore Vieru, nicio stradă din Bălți nu poartă numele poetului. Autoritățile locale care s-au perindat au tot promis că o vor face, dar nu s-au ținut de cuvânt. Prin urmare, câțiva activiști civici au decis să grăbească procesul și au depus o solicitare la primărie pentru a redenumi strada Konev în Grigore Vieru, scrie NordNews.
„Grigore Vieru a fost și rămâne un poet al iubirii și frumuseții, care a reușit prin versurile sale să transmită emoții și valori. El a fost una din figurile de rezistență ale perioadei de renaștere națională”, se arată în solicitare.
„Considerăm că această personalitate a neamului nostru nu are parte de suficientă atenție, cu toate că s-a discutat la acest subiect. Fostul viceprimar, doamna Sava, a promis că va fi identificată și redenumită o stradă. Cu toate acestea, Grigore Vieru a rămas uitat în municipiul Bălți”, a declarat Diana Grosu, președinta Asociației pentru Drepturile Omului LEX XXI.
„Chiar dacă mareșalul Konev a avut eroism în război, dar o legătură mai mare cu Bălțiul cred că ar avea poetul Grigore Vieru. În general, avem prea mulți voievozi, soldați, în cinstea cărora au fost numite străzi, dar foarte puțini oameni de cultură”, susține Maxim Burduja, activist civic.
Unii locuitori de pe strada Konev salută ideea, dar se tem că vor fi nevoiți să se confrunte cu multe chestiuni birocratice.
„Numai nu asta pentru că anume aici locuiesc. Va trebui să-mi schimb viza de reședință și toate celelalte, dar, în general, nu sunt împotrivă”.
„Sincer, nu știu. Cred că nu ar fi rău. Cred că da, este un poet cu renume”.
„Constantul trebuie să rămână constant. Sunt alte străzi care pot fi redenumite în cinstea lui Vieru. De ce anume Konev?

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *