21 / 05 / 2022


O școală românească din regiunea Cernăuți se dărâmă pe elevi

Școala cu predare în limba română din Davideni, regiunea Cernăuți, se află în stare avansată de degradare și fondurile alocate…

De redactia , in Magazin , at 16/08/2020

Școala cu predare în limba română din Davideni, regiunea Cernăuți, se află în stare avansată de degradare și fondurile alocate de autoritățile ucrainene sunt insuficiente pentru a o reabilita. Conducerea instituției de învățământ precizează, potrivit agenției BucPress, că în prezent se poate realiza numai o reparație superficială, până la 1 septembrie.
Elevii din două clase unde se poate dărâma peretele vor fi transferați în sala de sport pe perioada reparației. Din bugetul local, pentru reparația instituției de învățământ urmează să fie alocate 250 de mii grivne.
Școala din localitatea Davideni a raionului Storojineț nu a fost reparată capital timp de 50 de ani. În proximitatea școlii vechi se construiește de peste zece ani una nouă, însă autoritățile susțin că nu au resursele financiare pentru finalizarea construcției.
Învățământul românesc în Ucraina, unde sunt autohtoni peste 400.000 de români, se confruntă cu grave probleme. Pe lângă închiderea treptată a școlilor de către autoritățile de la Kiev, potrivit noii Legi a Educației, din septembrie 2023 toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, în afară de limba și literatura română.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: