25 / 09 / 2023


O parte a vechiului oraş-port Famagusta numită Varosha, care a rămas nelocuită din 1974, se va redeschide joi

O staţiune-fantomă din partea de nord a Ciprului se va deschide  joi, pentru prima dată după divizarea insulei mediteraneene din…

De redactia , in Internațional , at 08/10/2020

O staţiune-fantomă din partea de nord a Ciprului se va deschide  joi, pentru prima dată după divizarea insulei mediteraneene din 1974, a anunţat marţi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP şi dpa. Este vorba despre vechiului oraş-port Famagusta numit Varosha, care a rămas nelocuită după războiul care a divizat Ciprul.

Controversatul anunţ făcut de Recep Tayyip Erdogan a fost confirmat de către premierul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara), Ersin Tatar.

„Este un fapt indiscutabil că Maras este parte a Ciprului (turc)”, a spus Erdogan, folosind denumirea turcă pentru Varosha. „Susţinem decizia dumneavoastră de a deschide frumosul litoral de la Maras pentru folosinţă publică”,  i-a transmis el lui Ersin Tatar.

Acesta din urmă a calificat redeschiderea staţiunii Varosha drept un „pas ireversibil”.

Atunci când tancurile turce au avansat în Famagusta în 1974, aproximativ 40.000 de locuitori din Varosha au fugit. Cele 600 de hectare ale staţiunii părăsite de localnici au fost izolate cu garduri şi s-au aflat sub controlul turc.

Numeroasele tentative ale ONU din ultimele decenii de a găsi o soluţie la problema cipriotă au eşuat.

În ultimele săptămâni a apărut o situaţie de criză între Grecia şi Cipru, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, în legătură cu activităţile de foraj turce din Mediterana Orientală.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruc Reis.

Sursa: G4Media

Pacienți în vârstă, suspecți de COVID, lăsați să aștepte până la 14 ore în curtea Spitalului Județean NeamțMai mulți pacienți,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: