24 / 06 / 2021


O operă de artă integral digital creată de robotul umanoid Sophia a fost vândută cu aproape 700.000 de dolari

O operă de artă digitală creată de robotul umanoid Sophia a fost vândută joi la o licitație pentru 688.888 de…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 28/03/2021

O operă de artă digitală creată de robotul umanoid Sophia a fost vândută joi la o licitație pentru 688.888 de dolari sub forma unui token non-fungibil (NFT), relatează Reuters și CNN.

NFT-urile, semnături digitale salvate cu tehnologia blockchain care permit oricărei persoane să verifice proprietatea și autenticitatea unui produs, au devenit anul acesta ultima modă în materie de investiții, un NFT creat de artistul american Beeple fiind vândut în 11 martie pentru aproape 70 de milioane de dolari.

Sophia, care a fost dezvăluită în 2016, și-a produs opera de artă în colaborare cu artistul digital italian Andrea Bonaceto, în vârstă de 31 de ani, cunoscut pentru portretele sale colorate, multe dintre acestea înfățișând persoane faimoase precum CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk.

Robotul a combinat elemente din operele lui Bonaceto, din istoria artei precum și din propriile desene sau picturi fizice de pe diferite suprafețe într-un proces pe care creatorul său David Hanson l-a descris drept „salturi evolutive repetate”.

Intitulat „Sophia Instantiation” (Instalația lui Sophia), opera integral digitală este un fișier MP4 de 12 secunde care arată evoluția portretului lui Bonaceto în pictura digitală a Sophiei și este însoțit de o operă fizică pictată de Sophia pe un autoportret imprimat.

„Sunt atât de entuziasmată de răspunsul oamenilor față de noi tehnologii precum robotica…și sunt atât de bucuroasă să fac parte din aceste procese creative”, a declarat Sophia pentru Reuters.

Identitatea cumpărătorului nu este deocamdată cunoscută însă David Hanson a afirmat că a fost surprins de viteza cu care s-a desfășurat licitația.

„Am fost oarecum uluit să văd cât de rapid a crescut prețul (…) A fost cu adevărat entuziasmant și uluitor”, a declarat acesta.

Colecționarul de artă și investitorul în blockchain Jehan Chu crede că domeniul operelor de artă integral digitale are un potențial uriaș și că urmează să asistăm la cantități semnificative de bani investite în acesta.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: