22 / 06 / 2021


O nouă lovitură pentru învățământul în limba română din Ucraina

O nouă lovitură pentru românii din Ucraina. Autoritățile ucrainene încearcă să implementeze un ordin al Ministerului Educației și Științei de…

De redactia , in Magazin , at 12/04/2021

O nouă lovitură pentru românii din Ucraina. Autoritățile ucrainene încearcă să implementeze un ordin al Ministerului Educației și Științei de la Kiev prin care specializarea „limbă și literatură română” va fi dublată și de „moldovenească”
Astfel, catedrele/specializările de limbă și literatură română de la facultățile de filologie din Ujgorod, Cernăuți și Ismail ar trebui să fie foarte prudente, să nu creeze precedentul, prin aprobarea și semnarea programei analitice și a specializării în formula  „împăciuitoare” – „română/moldovenească„.
Amintim că Ministerul Educației și Științei din Ucraina a emis, la 17 septembrie 2019, un ordin, prin care a aprobat lista specializărilor de pregătire a absolvenților de studii superioare de licență și master la specialitatea „Învățământ secundar. Limba și literatura (cu menționarea limbii), în baza căreia se formează și se plasează comanda de stat. Astfel, în premieră pentru învățământul superior din perioada independenței statului ucrainean, în care în cadrul universităților de stat din orașele Ujgorod, Cernăuți și Ismail exista specializarea „Limba și literatura română”, aceasta a fost dublată cu „moldovenească”, prin Ordinul 1201/17.09.2019, în baza căruia, începând cu anul 2020 diplomele absolvenților ar trebui să conțină specializarea „limba și literatura română/moldovenească”.
Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că românii din Ucraina au solicitat în repetate rânduri, pe parcursul ultimilor ani, unificarea programei de învățământ în limba română din cele trei regiuni ale Ucrainei, în care există importante comunități istorice/autohtone românești – Transcarpatia, Cernăuți și Odesa, programă dezbinată în una de limbă română pentru Transcarpatia și Cernăuți, și limbă „moldovenească” în regiunea Odesa.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: