O lege privind votul prin corespondență, adoptată de Parlamentul R. Moldova
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri, 26 aprilie, un proiect de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență.
Documentul reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului la vot.
Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.
Printre amendamentele acceptate în procesul de consultări publice figurează includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență.
Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.
Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda se numără printre statele care întrunesc aceste condiții.
Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în statele în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în statele aflate în conflicte militare și în statele în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.
De asemenea, a fost eliminată incertitudinea privind vârsta alegătorilor. Respectiv, își vor exercita dreptul la vot prin corespondență persoanele care, la depunerea solicitării, au împlinit vârsta majoratului.
O altă prevedere inclusă în document se referă la asigurarea securității votului. Astfel, plicul cu materiale pentru votare va conține o declarație pe propria răspundere. Alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret.
Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați. Codul Contravențional a fost completat cu un articol care vizează nerespectarea caracterului secret al votului,
» Poți citi întreaga informație direct de la sursă…
Comentarii