23 / 04 / 2024


O filială a OPCOM România, desemnată ca operator al pieței de energie electrică din R. Moldova ~ InfoPrut

By redactia , in Actualitate Internațional , at 22/02/2024

Guvernul de la Chișinău a desemnat operatorul pieței de energie electrică, SRL „Operatorul Pieței de Energie M” în Republica Moldova, ca filială a SA „OPCOM” din România. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi la şedinţa Executivului.
„OPEM va fi platforma de tranzacționare a energiei electrice și va operaționaliza piețele de energie intrazilnică și pentru ziua de mâine. Aceasta va da semnale de preț corecte pieței și va permite, ulterior, stabilirea tarifelor diferențiate la energia electrică pentru consumatorii finali”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Potrivit sursei citate, desemnarea SRL „Operatorul Pieței de Energie M” drept filială a OPCOM va contribui la eficientizarea pieței de energie electrică, promovarea transparenței și concurenței, gestionarea riscurilor și crearea unui mediu favorabil investițiilor.
„Această decizie vine în urma eforturilor comune ale autorităților din Moldova și România de a consolida și integra piețele de energie electrică din cele două state, în vederea asigurării unui mediu concurențial și transparent în sectorul energetic, prin semnarea a unui Memorandum, la data de 11 decembrie 2023”, mai precizează sursa citată.
Până la stabilirea piețelor, producătorii eligibili vor avea dreptul atât la contracte cu preț fix, cât și la „contracte de diferență”, până la stabilirea Pieței pentru Ziua Următoare si a Pieței pe Parcursul Zilei pe platforma OPCOM.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *