12 / 12 / 2024


O fabrică din Franța își trimite angajații în Portugalia cu salarii de până la trei ori mai mici

By redactia , in Internațional , at 28/09/2024

O fabrică din Franța își trimite angajații în Portugalia cu salarii de până la trei ori mai mici
Angajații fabricii de robinete Sanifirst din regiunea Charente, Franța, se confruntă cu o situație fără precedent. Conducerea companiei, parte a grupului Presto, le-a propus o relocare în Portugalia, însă cu o reducere drastică a salariilor, potrivit unui reportaj difuzat de TF1.
Fabrica din Gond-Pontouvre, care produce robinete, urmează să fie închisă până la sfârșitul anului, iar celor nouă angajați rămași li s-a oferit opțiunea de a se muta în Portugalia. Însă condițiile financiare sunt ciudate: unora dintre ei li s-au propus salarii de până la trei ori mai mici decât cele actuale.
Hamid Fodil, unul dintre angajați, a dezvăluit că i s-a oferit un salariu brut de 830 de euro pe lună în Portugalia, în timp ce în prezent câștigă 1.600 de euro net în Franța. „Am familie și viață socială în Charente. Această ofertă este doar o prostie”, a declarat el pentru TF1.
Situația este la fel de gravă pentru angajații cu funcții superioare. Victor Costa, șef de atelier, a primit o ofertă de 1.200 de euro brut în Portugalia, în timp ce salariul său actual este de aproape 3.000 de euro brut.
Decizia companiei afectează nu doar angajații, ci și comunitatea locală. Marele Angoulême, care deține spațiile fabricii, acordase companiei o reducere a chiriei pe zece ani în valoare de 300.000 de euro. Acești bani nu vor fi recuperați, deoarece nu există obligații de rambursare pentru companiile cu mai puțin de 1.000 de angajați.
Grupul Presto susține că propunerile de transfer au fost făcute „exclusiv ca alternative la concedierile obligatorii”.
CITEȘTE ȘI: Un mare angajator cu fabrici în România, inclusiv în Timișoara, Arad și Lugoj, accelerează planurile vizând reducerea forţei de muncă din Europa
Cu toate acestea, experții în dreptul muncii consideră că astfel de practici sunt sortite eșecului. Déborah David, avocat specializat în dreptul muncii, a explicat pentru TF1 că „obligația de a oferi locuri de muncă în străinătate a dispărut în 2017, pentru că ne-am dat seama, pe teren, că era absolut inutilă”.
(sursa: Mediafax)
Sursa foto: Charente Libre

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *